2010. január 22., péntek

Nagyképűség



nagy kép



Két egyszerűbb módja is van annak, hogyan lehet a bloggersablonba olyan nagyméretű képet szerkeszteni, hogy megfeleljen a bejegyzés szélességének.




kis kép

Az egyik módja itt olvasható:

http://www.ourblogtemplates.com/2008/05/how-to-post-large-photos-in-blogger.html


Ezt inkább fotoblogoknak ajánlják, ha nagyon részletgazdag, sokpixeles képet akarsz feltenni, kiváló minőségben. (Ez ugye eszi a tárhelyet alapesetben.)
A lényeg, hogy egy képmegosztóra kell feltölteni a képet, amelyik egyedi URL-címet ad a fotónak, és azután ezt az egyedi URL-címet kell a bejegyzés készítésekor a kép feltöltése helyett a bejegyzés HTML-kódjába beilleszteni. Ha elöl akarod a képet akkor legelölre, vagy a szöveg közé beszúrva máshova.
A beillesztendő kód, ahova a saját fotó URL-jét is be kell cserélni, látható a linken.

A másik nagyon egyszerű:

A blogger felület automatikus képbeállítási opciókat ajánl fel, ha feltöltesz a bejegyzéshez képet. Én mindig a középre-legnagyobb opciót választottam, jellemzően a szöveg előtt mindig van kép.Hogy a kép ezután nagyobb méretben legyen fenn, a bejegyzésírás doboz jobb felső sarka fölötti fülre "HTML-kód szerkesztése"kell kattintani. Itt egy szöveg elején lépő képnél rögtön látható a kép HTML-kódja, és a fixre beállított 300X400 pixel szélesség. Egyszerűen meg kell változtatni a szélesség értékét (300) pontosan annyira, mint a bejegyzés szövegének szélessége. Ezt a sablon HTML kódjának szerkesztése mezőben lehet megnézni, az "Elrendezés" fül "HTML-kód szerkesztése" menüpontjánál. A "main wrapper" "width" szavaknál látható, hogy hány pixel széles a szöveghasábod. Erre kell növelni a fotó szélességét, de arányosan kell a magasságot is, mert akkor torz lesz a fotó. Én 410-re növelem, ami plusz kb. 30 %, így a 400 pixel magasságot 520-ra kell emelnem.

Ennyi :).

Egy dologra nem árt figyelni: Rosszabb minőségű, vagy kisebb monitoron az alacsonyabb valós képpontméretű képek elég pixelesek lesznek, azaz szerintem 2-3 megánál kisebb képet nem érdemes nagyban feltenni. Nekem az itthoni új monitoron gyönyörűek az egy megás képek is, de amikor láttam egy kisebben erősen gondolkodtam, visszateszem...

Van még persze lehetőség a blogsablon átírására is, hogy az automatikusan ilyen feltöltési méretet produkáljon, de humán diplomám van, így ebbe nem mennék bele, lehet, hogy a rokonság segít majd ebben, akkor megosztom az új sablont.

6 megjegyzés:

Dolce Vita írta...

én 100 KB körüli képeket, ráadásul csak 72 dpi-ben szoktam nagyban feltenni, nem kell, hogy hatalmas legyen

Névtelen írta...

De szép cica! :-))
A tied?
Ed

Piszke írta...

DV, biztos jó a monitorotok!

Ed, igen a miénk, az anyja egy egyszerű fekete házimacska, az apuka viszont burma.. és ő az apjára ütött :))

Thrini írta...

Köszi a segítséget. Remélem menni fog.:)

Piszke írta...

Thrini, csak írj vagy kommentelj ide, ha kell segtség!

Thrini írta...

Piszke, sikerült!!! De nem első nekifutásra.:) Nem készítek én olyan jó képeket, de hülyén nézett ki, hogy lelógott a nevem. Mostmár szépen belefér,épp ahogy én gondoltam. Köszönöm a segítséget. Ha bajom lesz, jövök! :)Nézelődni baj nélkül is jövök!!

Related Posts with Thumbnails