Lengyelországban a krumpli és mindenféle gyökérzöldség hagyományosan gyakran kerül az asztalra az őszi téli időszakban; finom creme fraiche felhőkkel koronázva kaptam októberben Varsóban, és azt hiszem valamennyire sikerült megidéznem, majdnem olyan finom lett.
Hozzávalók
20 dkg zeller
20 dkg petrezselyemgyökér
15 dkg krumpli
5 dkg hagyma (vörös, de ugye az valójában fehér)
4 dkg vaj
kevés bors
1 tk. só
1,2 liter csirkehúsleves
2 dl tejszín
-a narancsos-diós vajhoz:
3 ek. dió
fél narancs reszelt héja
6 dkg vaj
1 kk. cukor
nagy csipet só
frissen darált bors
A zöldségeket megtisztítottam és vékonyra szeleteltem. A felolvasztott vajon megdinszteltem a krumpli kivételével az összes hozzávalót.
Hozzáadtam a krumplit, felöntöttem a húslevessel,sóztam, borsoztam és kb. 25 perc alatt puhára főztem.
Amíg főtt a leves, a diót teflonserpenyőben 1 tk cukorral, egy nagy csipet sóval és frissen őrölt borssal kevergetve megpirítottam. Hűlni hagytam, majd összedolgoztam a puha vajjal és fél narancs reszelt héjával. Pár mm. vastagon simára kentem a masszát egy tányéron és betettem 10 percre a mélyhűtőbe, majd csillag alakú formával kiszúrtam.
A megfőtt zöldségeket a levessel együtt simára turmixoltam, hozzáöntöttem 2 dl tejszínt, azzal újra majdnem forrásig melegítettem.
A diós vajcsillagokkal tálaltam a forró levest.
2 megjegyzés:
diós vajcsillag!! nem tulzás ez? :))
ááá.. a zöldségben nincs semmi kalória!
Megjegyzés küldése