Vannak férfias vagy nőies (csajos/pasis) kaják? Vagy ez csak a hétköznapi szterotípiák ételekre vetítése? Ha mégis ebben mozgunk, tegyük fel, helytelenül, akkor ez a chilis bab inkább nőies, mégha ördögien csípősre is lehet hangolni; marhahús helyett egy kis csirkemell, csini gyöngyszerű kis borlotti babok a vörös vesebab helyett, semmi tolakodó vörös, sűrű szaft, csak a csípősséget enyhítő fehér tejföl, na és az összkép a kellemes törtfehér...ez egyébként is illik a télhez, a forró és csípős cucc meg nagyon jól tud esni a szánkózás után...
Hozzávalók: (4-6 személyre)
30 dkg aprószemű fehér bab
1 egész csirkemellfilé
4-5 ek. olaj
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 tk. kakukkfű
1 tk oregano
1 fél kk. őrölt kömény
3 tk. chilipehely
1 egész chilipaprika
100 gr tejföl
2 tk. só
A babot 2 órára áztattam be, mert előző este elfelejtettem - így is puhára főtt alig másfél óra alatt.
Egy nagyobb fazékban az olajon megdinszteltem a felaprított hagymát és a fokhagymát. A leszűrt, megmosott babot ráöntöttem, hozzáadtam a fűszereket és felöntöttem annyi vízzel, hogy három ujjnyira ellepje. Hozzáadtam még az egészen vékonyra szeletelt krumplit (sűrítésnek szánva), és fedővel lefedve másfél órán keresztül főztem- egyszer kétszer még pótolni kellett a vizet, de már csak egyujjnyi magasságig. Ekkor már majdnem teljesen puha volt a bab, a krumpli eltűnt a szaftban, így hozzáadtam a kockákra vágott, és egy evőkanál olajon pár perc alatt átpirított, kockákra vágott csirkemellet is. 20 percnyi további főzés után elkevertem bele a tejfölt, és épp csak összefőztem a sűrű szafttal.
A pohárnyi tejföl másik fele jólesett már a tányérban hűsíteni a chili forróságát. Kipróbáltuk egy kis plusz reszelt Pannónia sajttal is, nem rontott rajta.
Ha jól meggondoljuk, ez egy liszt nélküli főzelék, csípősre hangolva, a húst nem csapjuk a tetejére, mint a napköziben, nem mellé esszük, mint egyébként jobb esetben, hanem összefőzzük vele.
Innen jött az ötlet.
6 megjegyzés:
hu ez nagyon jo lehet
milyen szuper otlet "_"
Ez beillett volna a aranyos törtfehér menüdbe, nem? Itt a hiányzó láncszem!:) Nagyon guszta, a te képed sokkal nőisebb, lágyabb lett!
Hú, ez nekem is nagyon tetszik!!! Jó kis Cheddarral is el tudom képzelni a tetején....
Igen beillett volna :), de azért annyira nem karácsonyi :))
Fehérborban párolt pirított mandulás pisztrángtekercs.. ez maradt le.
Rémségesen jó! Egy fehér menübe telitalálat lenne. Minél előbb kipróbálom:)
Piszke! Kipróbáltam! Remek!:)) Megtartjuk! Köszi!
Megjegyzés küldése