2009. június 29., hétfő

Piszkedzsem


De igazából nem is így hívják. Valójában a nagyon tiszteletreméltó és egyben romantikus "Zöld szimfónia" nevet kapta a gasztrokeresztségben, mindannyiunk kedvenc Dzsemfix-gyártója oldalán. Mivel a blogcímhez igazodóan viszont ez már a harmadik alkalom, hogy a szezonban nálam mindig van valami piszkés, legalábbis a bejegyzés címében kénytelen vagyok a hagyományokat követni, pedig milyen klassz kis figyelemfelhívó cím lehetett volna...Zöld szimfónia...

És akkor most hadd zengjem a piszke dicséretét, mert úgy látom ezzel többéve adós maradtam...
Privát történetileg pedig annyit fűznék hozzá, hogy gyerekként a kertünk két nagy (és nagyon szúrós) piszkebokrának a szüretelése mindig a hugom és az én feladatom volt. Egyrészt biztos fejlesztette a motorikus készségünket a bogyók kiszedegetése a rengeteg hosszú tüske közül, másrészt gyerekkézzel ez tényleg egyszerűbb feladat, és akkor meg még ombudsman se volt. Sokkal rosszabb volt viszont a hatalmas vajling piszke megpucolgatása, szemenként, kisollóval. Ennek ellenére mégis nagyon szeretem, és ez biztos genetikus, mert most a mi kertünkben az én kicsi kiskorúim nem szedik ám le a piszkét, dehogy... megeszik egyszerűen a bokorról, még mielőtt odajutnék, hogy be/megfőzzem.

Számos kiváló tulajdonsága mellett még az idén nálunk nagyon felértékelődött, hogy lényegében nincs kártevője, nemúgy mint pl. a cseresznyének, aminek nagyjából 90%-a lett kukacos, nyilván a permetezés híján, de jövőre próbálkozunk a rovarcsapdával, addig marad a behunyt szemű biocseresznye-eszegetés.

A piszkének alacsony az energiatartalma, A-, B1- és C-vitaminban, káliumban, kalciumban, foszforban és niacinban továbbá rengeteg nyomelemben gazdag. Magas pektintartalma miatt könnyű belőle dzsemet főzni, sőt emiatt az élelmiszeriparban adalékként adják más gyümölcsökhöz.
Az angolok a viktoriánus kor óta piszkerajongók, többszáz fajtát nemesítettek ki, sehol másutt, de Nigella-nál több piszkereceptet is találhatunk. A franciáknál viszont még neve sincs szegénynek, egyszerűen csak "makrélához való ribizli"-nek hívják... Ennyit a francia konyháról :P


Hozzávalók:


0,5 kg piszke

0,5 kg kiwi

2:1 Dzsemfix 1 csomag

0,5 kg cukor

1 tk citromsav

konyak (opcionális)




A piszkét megtisztítottam, a szemeket félbevágtam, a kiwit is megpucoltam, feldaraboltam. Lábasban felforraltam az összes többi hozzávalóval, közben kicsit krumplitörővel megtörögettem a szemeket. Konyakot is tettem bele, pocsékba ment, mert az ízén nem érződik egyáltalán. Az csak a jó kis piszkeíz.

Savanykás-dzsem rajongóknak ajánlom.









9 megjegyzés:

"saját levében" írta...

Szőnyeget nem kellett csomóznod kicsiny kezeiddel?

Scofield írta...

bocs a kontárkodásért, de a kérdésem a következő. Ha magas a pektin tartalma és tapasztalatom szerint is rendesen képes össze húznia az ember száját, akkor minek a citromsav és a 2:1 ben? Csak próbálom megtakarítani az adalékanyagokat erre irányul a kérdésem:)

Scofield írta...

köszi előre is:)

starfi írta...

"behunyt szemű biocseresznye-eszegetés"

de jót nevettem ezen!:)))))

Gabojsza írta...

Hiába, na...a név kötelez:-)))

murok marci írta...

régen nagymamám kertjében szilva-nagysságú piszke-büszke-köszméte-päszméte termett. mi is csak úgy ettük a bokorról, hogy nocsak....

kicsi vú írta...

Kipróbálva, posztolva!:) Isteni lett - köszönöm a receptet!!!

Piszke írta...

Bocsánat hogy kicsit lassabban reagálo, mint egy dinoszaurusz, de volt 1 kis nyaralnivalónk :)

Scofield, itt szerintem azért írja a recept a dzsemfixet, mert hát ugye a gyártó oldala.. másrészt ott a kiwi a piszke mellett, és az nem barátja (hacsak fel nem melegítik 45 fok fölé) a zselésítő anyagoknak a benne lévő enzim miatt. A citromsav pedig inkább itt antioxidánsként szerepel, ha jól tudom, mert ettől marad szép zöld színű a dzsem, ezt majd tesztelem tél közepén. Idén kipróbáltam az eperdzsemhez is, mert a gyönyörű piros dzsemből a lezért üvegben olyan fáradt-világospiros lesz, bár az ize marad tökéletes.

Ezster, hát szőnyeget azt nem csomóztam, de még hímeztem egy ideig, de azután begyógyult. lehet nem lenne rossz stressz ellen, de most egyelőre ott a gyomlálás :D

Viktoria írta...

Szia,
Van számodra egy ajándékom: http://fahejesfeta.blogspot.com/2009/07/lovely-blog-award.html

Related Posts with Thumbnails