Tulajdonképpen úgy indult, hogy csináltam egy ilyen levest, málnából. A legeslegjobb hideg gyümölcsleves, legyen bármilyen gyümölcsből, az enyhén szirupos-fűszeres alaplé plusz a jéghideg (az se baj, ha fagyott kicsit) málna, barack, körte, mindegy. Ha több adagot lefőzünk előre a szirupból, akkor meg végképp pofonegyszerű, és ebben a melegben nincs jobb, sőt akár pont elég is ebédre. És mivel kimaradt 2 decinyi, gondoltam fagyasszuk le, jó lesz az késő délután is, amikor a hőség tetőzik. Hogy ne kristályosodva fagyjon meg, adtam hozzá 3 cent vodkát és egy kiskanálnyi mézet. Kétszer kevergettem meg egy-egy óra múlva, és kész is a granita.
Hozzávalók: (ha levest csinálunk, akkor 4 személyre 40 dkg málnát és 6 dl vizet készítsünk és emeljünk a fűszerek mennyiségén is.)
20 dkg málna
3 dl víz
negyed citrom egészben
kisujjnyi friss gyömbér, szeletelve
1 kk vaníliakivonat
4 dkg cukor
30 ml vodka
1 tk méz
A vizet a fűszerekkel felforraltam, negyedórát kis lángon gyöngyözni hagytam. Mikor kihűlt, összeturmixoltam a málnával, gyorsan átpasszíroztam, a mélyhűtőben fagyasztottam, kétszer megkevergetve.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése