Bár ebben az egy hetes hőségben azt hiszem, csak a legelvetemültebbek kapcsolták be a sütőjüket, most itt az alkalom, egy kis pihegés, lehet pótolni az elmulasztottakat. Ez a kenyér(ke) a hétvégén készült, amikor még nem volt azért vészes, este lehűlt a levegő, én pedig ezt a gyönyörűséget tesztelem, és legeslegjobban a dagasztásra voltam kíváncsi: mennyire bír el kis adagokkal is, mert nálunk a Válogatós Banda nem nagyon csípi a másnapos dolgokat, ritkán esik meg, hogy fél kiló lisztnél többől sütök bármit, az aranygaluskát és a húsvéti kalácsot kivéve.
A szépséges gépecske tette a dolgát, nem kímélte a pici tésztát sem, és az édes foszlós kalácstésztából alakított sós-szezámos kenyér egy vacsorára pont elég volt - vége a sulinak, nem baj, hogy nem maradt másnap tízóraira.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
5 dkg vaj
1 kk. cukor
1,4 dl tej
fél csomag porélesztő
1 tk.só
egy kicsi tojás a lekenéshez
A liszt közepébe mélyedést csináltam, beleöntöttem a meglangyosított tej
felét, belemorzsoltam az élesztőt, belekevertem a cukrot, kis lisztet
is kavartam hozzájuk és 10 perc alatt felfuttattam a keveréket.
Hozzáadtam a maradék tejet, az olvasztott,
langyos vajat és a csipet sót, és 8-10 perc alatt sima, fényes tésztává
dagasztottam. Az - igen meleg - konyhában 35 perc alatt a kétszeresére kelt a
folpackkal szorosan letakart tálban, ekkor 6 egyenlő részre osztottam
(mérleggel, igen, mert különben nem lesz szép egyenletes a fonás).
10
percig pihentettem letakarva a gombócokat, majd kb. 30-35 cm hosszú, a
végükön elvékonyodó, középen kissé dundibb rudakká sodortam. Megszórtam
liszttel őket, hogy majd az újabb kelesztés közben ne ragadjanak össze,
az egyik végüket erősen összecsíptem, majd összefontam a hatos fonással.
(egy rövid és követhető videó itt) - és a fonás ne legyen túl szoros, mert akkor sütés közben repedezik a tészta.
Lekentem tojássárgájával, további fél órát kelesztettem, újból átkentem a
tojással, jó sűrűn megszórtam a szezámmaggal és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig, kb. 30-35
percet sütöttem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése