2015. július 9., csütörtök

Szezámos kenyér
Bár ebben az egy hetes hőségben azt hiszem, csak a legelvetemültebbek kapcsolták be a sütőjüket, most itt az alkalom, egy kis pihegés, lehet pótolni az elmulasztottakat. Ez a kenyér(ke) a hétvégén készült, amikor még nem volt azért vészes, este lehűlt a levegő, én pedig ezt a gyönyörűséget tesztelem, és legeslegjobban a dagasztásra voltam kíváncsi: mennyire bír el kis adagokkal is, mert nálunk a Válogatós Banda nem nagyon csípi a másnapos dolgokat, ritkán esik meg, hogy fél kiló lisztnél többől sütök bármit, az aranygaluskát és  a húsvéti kalácsot kivéve.
A szépséges gépecske tette a dolgát, nem kímélte a pici  tésztát sem, és az édes foszlós kalácstésztából alakított sós-szezámos kenyér egy vacsorára pont elég volt - vége a sulinak, nem baj, hogy nem maradt  másnap tízóraira.
 
Hozzávalók:

30 dkg liszt
5 dkg vaj
1 kk. cukor
1,4 dl tej
fél csomag porélesztő
1 tk.só 
egy kicsi  tojás a lekenéshez

A liszt közepébe mélyedést csináltam, beleöntöttem a meglangyosított tej felét, belemorzsoltam az élesztőt, belekevertem a cukrot, kis lisztet is kavartam hozzájuk és 10 perc alatt felfuttattam a keveréket. 
Hozzáadtam a maradék tejet,  az olvasztott, langyos vajat és a csipet sót, és 8-10 perc alatt sima, fényes tésztává dagasztottam. Az - igen meleg -  konyhában 35 perc alatt a kétszeresére kelt a folpackkal szorosan letakart tálban, ekkor 6 egyenlő részre osztottam (mérleggel, igen, mert különben nem lesz szép egyenletes a fonás).
10 percig pihentettem letakarva a gombócokat, majd kb. 30-35 cm hosszú, a végükön elvékonyodó, középen kissé dundibb rudakká sodortam. Megszórtam liszttel őket, hogy majd az újabb kelesztés közben ne ragadjanak össze, az egyik végüket erősen összecsíptem, majd összefontam a hatos fonással. (egy rövid és követhető videó itt) - és a fonás ne legyen túl szoros, mert akkor sütés közben repedezik a tészta.
Lekentem tojássárgájával, további fél órát kelesztettem, újból átkentem a tojással, jó sűrűn megszórtam a szezámmaggal és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig, kb. 30-35 percet  sütöttem.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails