Hozzávalók: ( 4 kisebb adag)
15 dkg friss vagy fagyasztott tőzegáfonya
0,7 dl narancslé
4 dkg barna nádcukor
1 narancs lereszelt héja
2 zöld kardamom
nagy csipet őrölt szegfűbors
1 ek konyak
20 dkg natúr krémsajt vagy mascarpone
2 dkg porcukor
A megmosott áfonyát elkevertem a narancslével, konyakkal, hozzáadtam a cukrot, narancshéjat, szegfűborsot és a kardamom megtört magjait majd közepes lángon, fedő alatt 10-12 perc alatt sűrű szósszá főztem. Közben az áfonyák kipukkantak, sötétvörös levet eresztettek, ami szépen besűrűsödött-zselésedett.
A krémsajtot porcukorral kézi mixerrel lazítottam, majd a kihűlt áfonyaszószt belemixeltem. Behűtve tálaltam.
Ha a pohár aljára összetört zabkekszet szórunk, elnevezhetjük tőzegáfonyás sajttorta pohárkrémnek, ha pedig dupla adagból készítjük, mascarponéval, akkor narancslébe mártogatott 20 dkg babapiskótával lerétegezve tőzegáfonyás tiramisut kapunk.
Ha szárított vörösáfonyából készítjük, akkor a narancslét melegítsük föl, és egy éjszakát áztassuk benne az áfonyát, így főzzük fel a recept szerinti hozzávalókkal (tehát plusz még egyszer annyi narancslével) és botmixerrel pürésítsük.
2 megjegyzés:
De jó színe van, olyan nyári... Nagyon finom nyalánkság!
Jujj nagyon ígéretesen néz ki ez a pohárkrém! Hol lehet fagyasztott tőzegáfonyát kapni?
Üdv: Vica
Megjegyzés küldése