Hogy senki nem hallott még a tőzegáfonyáról? Dehogynem... Itthon mindenki vörösáfonyának hívja, de valójába tőzegáfonya az igazi neve. Leginkább szárított formában elérhető nálunk - bár ezerféle gyógyászati célra lehet mindenféle kivonatot és friss levet is kapni -, illetve nálunk, itthon 10 percig érhető el, mert a gyerekek pillanatok alatt elcsipegetik tévézés vagy olvasás közben. Rendszeresen használom mindenféle sütibe, de a múltkor jól szerepelt a sült csirkemáj mellett is.
Ez most egy igazi karácsonyillatú édesség a dióval és a konyakkal, nemcsak cuki tekercsekben, hanem csigákban is süthető (ekkor 10 perc csak a sütési idő)
Hozzávalók: (kb. 30 tekercshez)
10 dkg vaj
12 dkg natúr krémsajt (Philadelphia vagy sajátmárkásak)
0,5 dl tejszín
22 dkg liszt (plusz kevés a nyújtáshoz)
4 dkg porcukor
csipet só
csipet só
-a töltelékhez:
25 dkg szárított tőzegáfonya
15 dkg darált dió
fél dl konyak
Az áfonyát a felforrósított konyakkal leöntöttem és félreraktam egy órára., majd a dióval - amiből 2 evőkanállal félreraktam a süti tetejét megszórni - elkevertem, egy kicsit botmixerrel össze is törtem.
A puha vajat, krémsajtot és tejszínt mixerrel összedolgoztam. A
legalacsonyabb fokozaton adtam hozzá a lisztet és a porcukrot, a csipet sót, és kézzel
gyúrtam gyorsan egyneművé. Két részre osztva és kisujjnyi téglalappá formázva folpackban 20 percre mélyhűtőbe raktam. (Így gyorsabban hűl, és keményedik meg, normál hűtőben legalább egy óra kell - ott viszont kibír 3 napot is.)
A hideg tésztát lisztezett munkalapon két hosszú, 10x35-40 cm-es téglalappá nyújtottam. A tölteléket elosztottam a tésztán, a két hosszabbik oldalán egy-egy centit kihagytam a tekercselés megkönnyítése miatt. A hosszabbik oldal felől feltekertem, 2,5-3 centis darabokra vágtam, és 20 percre a mélyhűtőbe raktam. Tetejüket tojással kentem és a maradék dióba mártottam.
190 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütöttem a tekercseket.
3 megjegyzés:
Szia!
Csináltam már ezt a sütit, nagyon finom. Viszont most csak Mascarpone van itthon, azzal nem működik, ugye?
Köszi,
Edit
Szerintem igen! Ugyanúgy magas zsírtartalmú, mint a krémsajt, majdnem ugyanaz az állag. talán nem annyira sűrű, ezért 10 dkg is elég belőle, ne lágyítsa el a tésztát - ami összeállításkor egyébként lágy, csak a pihentetés után jó igazán dolgozni vele.
Egy picit édesebb lesz a süti miatta, de nagyon kevés egyébként is a cukor benne.
Köszi, kipróbálom. Majd jelentem, sikerült-e! :)
Megjegyzés küldése