Még az ősszel hozott a kolléganőm Rómából egy szuper cukrászdából pisztáciás süteményt a kávé mellé, azóta keresem hozzá a receptet - a brontei pisztácia pedig nyár óta várta sorsát jól eldugva a hűtőbe. Karácsony épp a megfelelő alkalom egy ilyen csodás alapanyag felhasználásához, és pisztáciás-fehércsokis szaloncukor mellett ezek a kiflicskék igazán jó választásnak bizonyultak. Sózatlan pisztáciát nagyobb piacokon lehet venni, de hallottam már olyat, hogy sózott pisztáciát pilanatra forró vízbe mártva, majd leöblítve is lehet korrekt sütialapanyagot nyerni.
A római sütihez képest ez kicsit súlyosabb darab lett - szerintem ott kapott egy kis szalalkálit is a tészta. A szalalkáli sütés közbeni szagát csak a nagypapám kedvéért bírtam elviselni, akinek rendszeresen sütöttem cukros szalalkális kekszet, mert ez volt a kedvence, de legközelebb kipróbálom majd úgy is...:)
És köszi Gaba a forráskutatást!
Hozzávalók: (40-45 db kiflihez)
22 dkg liszt
10 dkg őrölt pisztácia
fél kk. sütőpor
5 dkg apróra vágott pisztácia
15 dkg puha vaj
3 dkg kókuszreszelék
1 nagy tojás
15 dkg porcukor
fél rúdvanília vagy 1 tk. vaníliakivonat
csipet só
A lisztet, az őrölt pisztáciát és a sütőport egy tálba szitáltam. A többi hozzávalót a mixer dagasztókarjával elkevertem vele, és a puha masszát egy órára a hűtőbe raktam.
Ezután 15 gr-os golyóbisokra osztottam ( az elsőt lemérjük, ehhez gömbölyítjük a többit), majd a golyóbisokból rudat sodortam és kifli formára hajlítgattam. Az apróra vágott pisztáciába forgattam -picit bele is kell nyomkodni, ne peregjen le majd le róluk sütés közben - az egyik felüket és ezzel felfelé a tepsibe sorakoztattam.
180 fokra előmelegített sütőben 8 percig sütöttem a kiflicskéket.
Recept kis módosítással innen.
7 megjegyzés:
A sokat emlegetett szerelmetes Vichy-leves receptje ugye nincs fenn (még:)) az oldalon? Köszi!
nincs! de_ 40 dkg krumpli, 1 nagy póréhagyma (lehetőleg az a tömzsi fajta), 1 kis vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma. 2 dkg vajon hagymák dinsztel, rá a felkockázott krumpli, kb 1,2 liter csirkehúsleves. 1 kicsike babérlevél, kevés só, bors (fehér, aki azt szereti)puhára fő, botmixer, kb 1,-1,5 dl tejszín, összeforral.állag a krumplitól függ, ha sűrű, kicsit több leves inkább, mint tejszín.sok pirított kenyérkocka a tetejére.
Az Aldiban lehet kapni sótlan kaliforniai pisztáciát.
Boldog Karácsonyt!
Judit
Nagyon guszta! Kellemes Ünnepeket!
Áldott, Békés Karácsonyt kívánok Neked! Legyen olyan szép az Ünneped, ahogy elképzelted!
Boldog karácsonyt, köszönöm mindenkinek! :)
Nagyon szívesen, cara Piszke, szój bátran máskor is! Az olaszországi otthonunkban rég tartogatok egy adag pisztáciát, alighogy visszamegyünk, mindenképpen elkészítem ezeket a kifliket.
:-)
Megjegyzés küldése