2013. szeptember 5., csütörtök

A házi puding



Csokis.Vagy vaníliás. Vagy banános. Vagy karamelles. Vagy rumos-mazsolás.Vagy kávés.Vagy kókuszos. De mostmár csakis ezzel a módszerrel készül, amit az előző, karamelltortás posztban is leírtam. 

Akinek van gyereke, annak már tuti rágták a fülét a boltban a kész pudingokért - ismeritek biztos, nem az megdermedős fajta, amilyen a porból készült, hanem az a lágyabb, fényes, könnyen kanalazható csúszós finomság. Én nem vagyok adalékfóbiás, a stabilizátor kukoricakeményítő - na ez van a házi pudingban is -, a xantángumi az egy növényi eredetű zselésítő cucc, nem valami sötét laborsarokban kevergetett rettegett kémiai anyag  - ez oké, nincs a háziban, de egyébként nem nő homlokára fül tőle a gyereknek - a zsírsavak mono- és digliceridjei a selymes simaságért felelnek, vagyis emulgeálószerek, de ezeket én már kihagynám - ezt a szerepet a háziban a tojássárgákban lévő lecitin fogja betölteni -   éppúgy, mint az aromákat vagy mondjuk a szójalecitint, ami simán GMO, ( mert ami szója, az majd mind GMO, és azzal etetik ám itthon is az állatokat,) hacsak kifejezetten nem garantálják, hogy nem az - és hát abban sincs nagy bizodalmam.

És akkor ezzel a módszerrel pedig elértem, hogy a gyerekek kijelentették, hogy ez sokkal jobb, mint a legdrágább bolti, azóta kétnaponta pudingot kellene főznöm, ha hagynám magam, egyetekmostmárgyümölcsötinkábbgyerekek.

Hozzávalók: (ez nálunk két gyerekadag)

0,5 l tej
1 tk vaníliakivonat (vagy 1 vaníliáscukor)
6 dkg cukor
2 dkg kakaó
30 gr étkezési keményítő
2 kisebb vagy egy nagyobb tojás sárgája
5 dkg étcsokoládé (60 %-os)
csipet só

A tejet jól felmelegítettem a vaníliakivonattal és a csipet sóval. ( Ha vaníliáscukrot használunk, azt csak a kihűtés közben keverjük hozzá, mert nem bírja a hőt a kristályvanillin.)

A cukort, kakaót és keményítőt elkevertem, hozzákevertem a 2 tojássárgát, majd a meleg tejből először 1 decinyit, ezután a többit is. A meleg tojássárgás keveréket visszatettem a tűzre és jó közepes lángon lassan addig  kevergettem, míg sűrűsödni kezdett. Amikor már annyira forró volt, hogy picit bugyborékolt is, már csak pár keverés kellett, és le is húztam a tűzről. Egy percig kevertem még a rugós habverővel, majd hozzáadtam az eltördelt étcsokit, és olvadási kevertem benne. 

Ezután elővettem a kézi mixert és a habverőfejjel addig járattam a pudingban, amíg langyosra nem hűlt. (Mindig próbálkoztam régebben a "tegyük rá sütőpapírt, folpackot" módszerrel, de sose működött.) Így viszont nem lesz bőrös, és az állaga is megváltozik: habos, fényes, könnyű krém lesz belőle.
Hűteni kell még hűtőben,egy órát legalább, de ekkor sem lesz enyhén gumiszerű, dermedt kocsonya, hanem inkább a mousse-okhoz hasonlít majd az állaga,  alig remegős, könnyű édesség, lehet is gyorsan bekanalazni.



6 megjegyzés:

Anazar írta...

Ugye milyen egyszeru boltibol hazit kesziteni, ha atfutunk az osszetevok listajan, ez jozan esszel osszerakjuk ;-))

t3v, az okostojas írta...

Ez milyen pudingpor? Nálam most van itthon, összetevők: kukokeményítő, só, aroma, színezék (riboflavin=B2-vitamin). De most megnéztem, már 2007-ből is van olyan fotóm, ahol a vaníliás tortakrém (=leggyakrabban házi van pud+mascarpone jól összehabosítva) fehér alapon apró fekete pettyes :-)

Úgy lesz bőrtelen, ha a folpack teljes egészében a puding felszínére simul - nem tudom, ezen mi nem működik (még az olcsó folpack sem olvad el, Ramsey sütőbe is teszi).

Unknown írta...

Szia

Unknown írta...

Szia

Névtelen írta...

Helló!

Megsütöttem, nagyon finom lett. Köszönöm a receptet.

Üdv.:szuts

Ann írta...

Halihó,
én még csak most leltem erre a blogra, sok izgi dolog van itt, ahogy elnézem.
ez a puding tényleg simán felér a boltival!
Remélem lesznek még receptek feltöltve a jövőben is, láttam, tavaly nem történt bejegyzés, sajnos. Pedig jó kis blog ez. :)

Related Posts with Thumbnails