Csokis.Vagy vaníliás. Vagy banános. Vagy karamelles. Vagy rumos-mazsolás.Vagy kávés.Vagy kókuszos. De mostmár csakis ezzel a módszerrel készül, amit az előző, karamelltortás posztban is leírtam.
Akinek van gyereke, annak már tuti rágták a fülét a boltban a kész pudingokért - ismeritek biztos, nem az megdermedős fajta, amilyen a porból készült, hanem az a lágyabb, fényes, könnyen kanalazható csúszós finomság. Én nem vagyok adalékfóbiás, a stabilizátor kukoricakeményítő - na ez van a házi pudingban is -, a xantángumi az egy növényi eredetű zselésítő cucc, nem valami sötét laborsarokban kevergetett rettegett kémiai anyag - ez oké, nincs a háziban, de egyébként nem nő homlokára fül tőle a gyereknek - a zsírsavak mono- és digliceridjei a selymes simaságért felelnek, vagyis emulgeálószerek, de ezeket én már kihagynám - ezt a szerepet a háziban a tojássárgákban lévő lecitin fogja betölteni - éppúgy, mint az aromákat vagy mondjuk a szójalecitint, ami simán GMO, ( mert ami szója, az majd mind GMO, és azzal etetik ám itthon is az állatokat,) hacsak kifejezetten nem garantálják, hogy nem az - és hát abban sincs nagy bizodalmam.
És akkor ezzel a módszerrel pedig elértem, hogy a gyerekek kijelentették, hogy ez sokkal jobb, mint a legdrágább bolti, azóta kétnaponta pudingot kellene főznöm, ha hagynám magam, egyetekmostmárgyümölcsötinkábbgyerekek.
Hozzávalók: (ez nálunk két gyerekadag)
0,5 l tej
1 tk vaníliakivonat (vagy 1 vaníliáscukor)
6 dkg cukor
2 dkg kakaó
30 gr étkezési keményítő
2 kisebb vagy egy nagyobb tojás sárgája
5 dkg étcsokoládé (60 %-os)
csipet só
A tejet jól felmelegítettem a vaníliakivonattal és a csipet sóval. ( Ha vaníliáscukrot használunk, azt csak a kihűtés közben keverjük hozzá, mert nem bírja a hőt a kristályvanillin.)
A cukort, kakaót és keményítőt elkevertem, hozzákevertem a 2 tojássárgát, majd a meleg tejből először 1 decinyit, ezután a többit is. A meleg tojássárgás keveréket visszatettem a tűzre és jó közepes lángon lassan addig kevergettem, míg sűrűsödni kezdett. Amikor már annyira forró volt, hogy picit bugyborékolt is, már csak pár keverés kellett, és le is húztam a tűzről. Egy percig kevertem még a rugós habverővel, majd hozzáadtam az eltördelt étcsokit, és olvadási kevertem benne.
Ezután elővettem a kézi mixert és a habverőfejjel addig járattam a pudingban, amíg langyosra nem hűlt. (Mindig próbálkoztam régebben a "tegyük rá sütőpapírt, folpackot" módszerrel, de sose működött.) Így viszont nem lesz bőrös, és az állaga is megváltozik: habos, fényes, könnyű krém lesz belőle.
Hűteni kell még hűtőben,egy órát legalább, de ekkor sem lesz enyhén gumiszerű, dermedt kocsonya, hanem inkább a mousse-okhoz hasonlít majd az állaga, alig remegős, könnyű édesség, lehet is gyorsan bekanalazni.
7 megjegyzés:
Ugye milyen egyszeru boltibol hazit kesziteni, ha atfutunk az osszetevok listajan, ez jozan esszel osszerakjuk ;-))
Ez milyen pudingpor? Nálam most van itthon, összetevők: kukokeményítő, só, aroma, színezék (riboflavin=B2-vitamin). De most megnéztem, már 2007-ből is van olyan fotóm, ahol a vaníliás tortakrém (=leggyakrabban házi van pud+mascarpone jól összehabosítva) fehér alapon apró fekete pettyes :-)
Úgy lesz bőrtelen, ha a folpack teljes egészében a puding felszínére simul - nem tudom, ezen mi nem működik (még az olcsó folpack sem olvad el, Ramsey sütőbe is teszi).
Szia
Szia
Helló!
Megsütöttem, nagyon finom lett. Köszönöm a receptet.
Üdv.:szuts
Halihó,
én még csak most leltem erre a blogra, sok izgi dolog van itt, ahogy elnézem.
ez a puding tényleg simán felér a boltival!
Remélem lesznek még receptek feltöltve a jövőben is, láttam, tavaly nem történt bejegyzés, sajnos. Pedig jó kis blog ez. :)
A vaníliapudingra kattintva tükörtojás jött fel...kár, engem az előző érdekelne....
Megjegyzés küldése