A negyedik őszi Segítsüti akció, harminc blogger (és a szervezők)
várják izgatottan, hogy tetszenek a sütemények, hogyan alakulnak a
licitek, mennyivel segítenek a licitben résztvevő önzetlen és nagylelkű
ismeretlenek abban, hogy az idei célunk, a Rhett-szindrómás gyerekek alapítványának támogatása minél eredményesebb legyen.Az őszi bloggercsapat tagjai már hetek óta készülnek, és találgatják, milyen sütivel arathatnának minél nagyobb sikert a liciten, és izgulnak, hogyan szerepelnek majd :).
Én csak a fotózáskor jöttem rá, hogy teljesen véletlenül a segítsüti logó színeiben indulok a képpel: a tortát a mindenki-kedvence túrógombóc ihlette: túró, búzadara, tejföl, rengeteg vanília, citrom, frissen sütött fahéjas-omlós kekszmorzsa és gönci barackból készült házi barackdzsem piskótával állt össze, hogy a túrógombócnál ( bár kétségtelenül a nagymamám receptje szerint készített túrógombóc a világ legjobbja, ezt már teljesen elfogulatlan kóstolók is megerősítették) kicsit látványosabb édességgel ajándékozhassam meg a licitgyőztest, aki bónuszként kap még rengeteget az omlós kekszből és egy üveg házi gönczi barackdzsemet. ( Pszt, ez utóbbit a gyerekeimnek ne áruljátok el , mert minden egyes üveget számon tartanak az idei húszból! )
Minden sütemény kikiáltási ára továbbra is 1.000 forint lesz. A liciteket a Segítsüti oldalán keresztül lehet megtenni, ehhez
pedig egy egyszerű regisztráció (név, e-mail cím) szükséges. Aki már
korábban regisztrált az oldalra, ezt már nem kell ismét megtennie, ha
netán a jelszavát elfelejtette, ez orvosolható a belépési oldalon. A nyertes az lesz, aki a legmagasabb összeget ajánlja adott süteményért szeptember 20-án 16:00-ig.
Céges támogatóink számára külön licitálási lehetőséget biztosítunk "Céges licit" megjelölésel, az árverésben való részvételhez szintén regisztráció (név, e-mail cím) szükséges. Három külön céges sütemény lesz, 25.000 Ft-os kikiáltási árral.
Mint talán tudjátok, a teljes akció önkéntes alapon szerveződik a SoSe Közhasznú Alapítványon keresztül, minden beérkezett forint a támogatotthoz jut el tárgyadományok formájában, a bloggerek és a szervezők is önkéntesként, ingyenesen dolgoznak az akció sikerén, nincs működési költség, nincsenek tiszteletdíjak és minden elköltött forint követhető az interneten közzétett részletes, számlák alapján történő elszámolás során.
Várjuk a licitálókat, legyenek egyedül vagy családostól, legyenek baráti társaságok vagy munkahelyi csapat tagjai - nemcsak egy szuper süteménnyel, hanem az önzetlen segítség hihetetlen jó érzésével lesznek gazdagabbak.
Hozzávalók: (24 cm-es kapcsos forma, 16 szelet)
- a piskótához:
3 tojás
3 ek. cukor
3 ek. liszt
-a krémhez:
0,5 liter tej
4 dkg étkezési keményítő
10 dkg búzadara
12 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 tk. vaníliakivonat/1 csomag vaníliáscukor
0,5 kg túró áttörve
0,5 dl tejszín
- a tejfölös réteghez:
500 gr. tejföl
1,5 dl tejszín
10 dkg porcukor
fél citrom leve
5
lap/8 gr zselatin
fél dl víz
fél dl víz
- és még:
barackdzsem
fahéjaskeksz-morzsa
- a fahéjas-omlós keksz, amiből a díszítés is készült:
15dkg liszt
csipet só
10 dkg hideg vaj
5 dkg porcukor
1 tojás fele, felverve
2 kk. őrölt fahéjA sütőt 175 fokra előmelegítettem, a formát alul sütőpapírral béleltem.
A piskótához az egész tojásokat kézi mixerrel 10 perc alatt sűrű, habos krémmé kevertem a cukorral. A lisztet 3 részletben rászitáltam és a mixer lagalacsonyabb fokozatán a masszába kevertem.
15-18 perc alatt készre sütöttem.
Kihűlés után vízszintesen kettévágtam, az
alsó lapot visszatettem a formába, és megkentem barackdzsemmel. A
forma oldalát sütőpapírral béleltem.
A tejet simára kevertem a búzadarával, cukorral és a keményítővel, és
kevergetve sűrű krémmé főztem, közben belereszeltem a citromhéjat és
hozzáadtam a vaníliakivonatot is.(Ha vaníliás cukorral dolgozunk, azt
csak a tűzről már levéve keverjük bele.) A túrót a tejszínnel
krumplinyomóval áttörtem és belekevertem a már kissé kihűlt tejes
krémbe. 4 evőkanálnyit félreraktam, a többit elegyengettem az alsó
piskótalapon, majd ráhelyeztem, vízszintesre lapogatva, a második
piskótalapot, amit ezután szintén barackdzsemmel kentem meg.
A zselatint a vízben megáztattam, óvatosan felmelegítettem, hogy
teljesen felolvadjon. A tejfölt, tejszínt és a többi hozzávalót kézi
mixerrel habosítottam és közben belekevertem, egyenletesen csorgatva, a
már nem túl forró, de még teljesen folyékony zselatint.
A második piskótalap tetejére öntöttem, elsimítottam. Ezután hűtőbe
raktam, és a teljes dermedés után - ehhez kell 4-5 óra legalább -
díszítettem: a félretett búzadarás krémből gombócokat formáztam,
meghempergettem a
fahéjas vajas kekszmorzsában.
A fahéjas kekszhez lisztet a sóval elkevertem, a vékony lapokra vágott hideg vajjal
gyorsan elmorzsoltam (aprítógép tökéletesen jó hozzá), a fahéjat elkevertem a porcukorral, hozzáadtam a vajas morzsához,
összkevertem, hozzáöntöttem a tojást és gyorsan homogén masszává
gyúrtam.
Lehetőleg ne melegedjen fel a tészta a kezünktől, akkor nem tartja meg majd szépen a formáját és könnyebben odakap.
Ujjnyi vastag lappá nyújtva folpackba csomagolva egy órára hűtőbe raktam.
A hűtőből kivett tésztát két folpack között 3 mm vékony lappá nyújtottam.
Ezzel el lehet kerülni a folyamatos lisztezést, a tészta állaga pontosan
ugyanolyan marad.
Kivágtam a díszítést a tortához, sütinyomdával készítettem a feliratokat, és lett belőle jópár fahéjas szív is.
180 fokra előmelegített sütőben sütőpapírral bélelt tepsiben 10-12 perc kellett a sütéshez.
2 megjegyzés:
Mindig is csodáltam a tortáidat.
Ez most ismét valami fantasztikus lett. Hatalmas szívvel sütötted, látszik rajta.
Piszke, most is hoztad a formádat, mint mindig. Ezt a receptet (is) elteszem, aztán majd egyszer otthon megsütöm...itt nincs hozzá alapanyag. Sok licitálót! :-)
Megjegyzés küldése