2013. szeptember 17., kedd

Túrógombóc torta - Segítsüti 2013 ősz


 A negyedik őszi Segítsüti akció,  harminc blogger (és a szervezők) várják izgatottan, hogy tetszenek a sütemények, hogyan alakulnak a licitek, mennyivel segítenek a licitben résztvevő önzetlen és nagylelkű ismeretlenek abban, hogy az idei célunk, a Rhett-szindrómás gyerekek alapítványának támogatása minél eredményesebb legyen.Az őszi bloggercsapat tagjai már hetek óta készülnek, és találgatják, milyen sütivel arathatnának minél nagyobb sikert a liciten, és izgulnak, hogyan szerepelnek majd :). 

Én csak a fotózáskor jöttem rá, hogy teljesen véletlenül a segítsüti logó színeiben indulok a képpel: a tortát  a mindenki-kedvence túrógombóc ihlette: túró, búzadara,  tejföl, rengeteg vanília, citrom, frissen sütött fahéjas-omlós  kekszmorzsa és gönci barackból készült házi barackdzsem piskótával állt össze, hogy a túrógombócnál ( bár kétségtelenül a nagymamám receptje szerint készített túrógombóc a világ legjobbja, ezt már teljesen elfogulatlan kóstolók is megerősítették) kicsit látványosabb édességgel ajándékozhassam meg a licitgyőztest, aki bónuszként kap még rengeteget az omlós kekszből és egy üveg házi gönczi barackdzsemet. ( Pszt, ez utóbbit  a gyerekeimnek ne áruljátok el , mert minden egyes üveget számon tartanak az idei húszból! )
 
Minden  sütemény kikiáltási ára továbbra is 1.000 forint lesz. A liciteket a Segítsüti oldalán keresztül  lehet megtenni, ehhez pedig egy egyszerű regisztráció (név, e-mail cím) szükséges. Aki már korábban regisztrált az oldalra, ezt már nem kell ismét megtennie, ha netán a jelszavát elfelejtette, ez orvosolható a belépési oldalon. A nyertes az lesz, aki a legmagasabb összeget ajánlja adott süteményért szeptember 20-án 16:00-ig.
Céges támogatóink számára külön licitálási lehetőséget biztosítunk "Céges licit" megjelölésel, az árverésben való részvételhez szintén regisztráció (név, e-mail cím) szükséges. Három külön céges sütemény lesz, 25.000 Ft-os kikiáltási árral.

Mint talán tudjátok, a teljes akció önkéntes alapon szerveződik a SoSe Közhasznú Alapítványon keresztül, minden beérkezett forint a támogatotthoz jut el tárgyadományok formájában, a bloggerek és a szervezők is önkéntesként, ingyenesen dolgoznak az akció sikerén, nincs működési költség, nincsenek tiszteletdíjak és minden elköltött forint követhető az interneten közzétett részletes, számlák alapján történő elszámolás során.

Várjuk a licitálókat, legyenek egyedül vagy családostól, legyenek baráti társaságok vagy munkahelyi csapat tagjai - nemcsak egy szuper süteménnyel, hanem az önzetlen segítség hihetetlen jó érzésével lesznek gazdagabbak.




Hozzávalók: (24 cm-es kapcsos forma, 16 szelet)

- a piskótához:

3 tojás
3 ek. cukor
3 ek. liszt

-a krémhez:

0,5 liter tej
4 dkg étkezési keményítő
10 dkg búzadara
12 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 tk. vaníliakivonat/1 csomag vaníliáscukor
0,5 kg túró áttörve
0,5 dl tejszín

- a  tejfölös réteghez:

500 gr. tejföl
1,5 dl tejszín
10 dkg porcukor
fél  citrom leve
5 lap/8 gr zselatin
fél dl víz

- és még:

barackdzsem
fahéjaskeksz-morzsa

- a  fahéjas-omlós keksz, amiből a díszítés is készült:

15dkg liszt
csipet só
10 dkg hideg vaj
5 dkg porcukor
1 tojás fele, felverve
2 kk. őrölt fahéj



A sütőt 175 fokra előmelegítettem, a formát alul sütőpapírral béleltem.
A piskótához  az egész  tojásokat kézi mixerrel 10 perc alatt  sűrű, habos krémmé kevertem a cukorral. A lisztet 3 részletben  rászitáltam és a mixer lagalacsonyabb fokozatán  a masszába kevertem.
15-18 perc alatt készre sütöttem.

Kihűlés után vízszintesen kettévágtam, az alsó lapot visszatettem a formába, és megkentem barackdzsemmel. A forma oldalát  sütőpapírral béleltem.
A tejet simára kevertem a búzadarával, cukorral és a keményítővel, és kevergetve sűrű krémmé főztem, közben belereszeltem a citromhéjat és hozzáadtam a vaníliakivonatot is.(Ha vaníliás cukorral dolgozunk, azt csak a tűzről már levéve keverjük bele.) A túrót a tejszínnel  krumplinyomóval áttörtem és belekevertem a már kissé kihűlt tejes krémbe. 4 evőkanálnyit félreraktam, a többit  elegyengettem az alsó piskótalapon, majd ráhelyeztem, vízszintesre lapogatva, a második piskótalapot, amit ezután szintén barackdzsemmel kentem meg.
A zselatint a vízben megáztattam, óvatosan felmelegítettem, hogy teljesen felolvadjon. A tejfölt, tejszínt és a többi hozzávalót kézi mixerrel habosítottam és közben belekevertem, egyenletesen csorgatva, a már nem túl forró, de még teljesen folyékony zselatint.
A második piskótalap tetejére öntöttem, elsimítottam. Ezután hűtőbe raktam, és a teljes dermedés után - ehhez kell 4-5 óra legalább - díszítettem: a félretett búzadarás krémből gombócokat formáztam, meghempergettem a  fahéjas vajas kekszmorzsában.

A fahéjas kekszhez  lisztet a sóval elkevertem, a vékony lapokra vágott hideg vajjal gyorsan elmorzsoltam (aprítógép tökéletesen jó hozzá), a fahéjat elkevertem a porcukorral, hozzáadtam a vajas morzsához, összkevertem, hozzáöntöttem a tojást és gyorsan homogén masszává gyúrtam. 
Lehetőleg ne melegedjen fel a tészta a kezünktől, akkor nem tartja meg majd szépen a formáját és könnyebben odakap.
Ujjnyi vastag lappá nyújtva folpackba csomagolva egy órára hűtőbe raktam.
A hűtőből kivett tésztát két folpack között 3 mm vékony lappá nyújtottam. Ezzel el lehet kerülni a folyamatos lisztezést, a tészta állaga pontosan ugyanolyan marad. 
Kivágtam a díszítést a tortához, sütinyomdával készítettem a feliratokat, és lett belőle jópár fahéjas szív is.
180 fokra előmelegített sütőben sütőpapírral bélelt tepsiben 10-12 perc kellett a sütéshez.







2 megjegyzés:

Kriszta írta...

Mindig is csodáltam a tortáidat.
Ez most ismét valami fantasztikus lett. Hatalmas szívvel sütötted, látszik rajta.

Eva Zsolnai írta...

Piszke, most is hoztad a formádat, mint mindig. Ezt a receptet (is) elteszem, aztán majd egyszer otthon megsütöm...itt nincs hozzá alapanyag. Sok licitálót! :-)

Related Posts with Thumbnails