Langyosan a legjobb, mint minden kelt tészta - édes vaníliás túró, kis citrom és a savanykás ribizli: perfekt nyári vacsorára való. És nagyon eteti magát, a túró szaftos marad a rövid sütési idő miatt, a tészta
Hozzávalók: ( 18-21 darabhoz)
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő (vagy 1 zacskó szárított)
4 dl langyos tej
2 tojás sárgája
2 ek.cukor
6 dkg olvasztott vaj
csipet só
-a töltelékhez: (ne legyen hideg, mikor a sütire rakjuk, mert nem esik jól a tésztának :))
fél kg túró
2-3 ek. vaníliás porcukor
1 nagy tojás sárgája
fél dl tejszín/tejföl vagy pici tej
fél dl tejszín/tejföl vagy pici tej
1 citrom reszelt héja
20 dkg ribizli
kevés tejföl a párnácskák szélének megkenéséhez
A tálba tett lisztbe mélyedést
csináltam, és a beleöntött 1 dl langyos tejben kevés cukorral és a
lisztből egy evőkanálnyival 15 perc megfuttattam az élesztőt. A tojások
sárgáját addig simára kevertem a cukorral, hozzáadtam a többi tejet is,
majd az egészet a liszthez-élesztőhöz öntöttem és kb 10 percig
dagasztottam. A vajat a sóval együtt a legvégén adtam a tésztához, és
még legalább 5 percig dagasztottam, ekkorra fényes, sima, viszonylag
kötöttebb tésztát kaptam.
Folpackkal letakarva egy órát kelesztettem, míg kelt, a töltelék hozzávalóit összekevertem, a túrót kicsit át is törtem.
A tésztát kilisztezett munkalapon kézzel jól átgyúrtam és kb. 30X70 cm-es vékony téglalappá nyújtottam.
A tésztát nagyjából 10X10-es kockákra vágtam, kiraktam velük két nagy tepsit, a négyzetek sarkát
kicsit meghúzogattam, középre raktam egy jó evőkanálnyi
tölteléket, elsimítottam, körben hagytam egy centinyi szélét üresen, majd megszórtam ribizlivel.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
Fél órát kelt még a sütés előtt, jó 15 perc alatt sült meg, a sütési idő felénél szokás szerint takartam is enyhén egy alufóliával a tetejüket.
2 megjegyzés:
Kedves Piszke!
Ez bizony nagyon jól néz ki :-)
Kérdésem, hogy ha egyben hagynánk a tésztát az mennyiben befolyásolná a sütit?
Köszönöm!
Ha egy nagy lepényt készítenél akkor az lenne az eredmény, hogy csak körben kelne meg a széleken a tészta, így felvágás után a közepén lévő darabok ahol csak töltelék van, nem lennének annyira finomak - (mert ott nincs a puhább,jobban megkelt tésztaszélből)Ha mégis haladósabbra akarod venni, akkor én azt javasolnám, hogy tedd be a tésztát 10 percre töltelék nélkül a sütőbe, készítsd elő a tölteléket, , 10 perc után nagyon gyorsan terítsd rá, szórd meg a ribizlivel, és picit nagyobb fokozatra tedd be a sütési idő végig!
Megjegyzés küldése