2013. július 11., csütörtök

Pavlova ribizlivel és piszkével



Igen, a saláták és zöldségköretek és főételek most várakoznak a hírnévre -.majd ők is sorra kerülnek egyszer - külsejük és elfogyasztásuk utáni endorfin-szint mutató alapján nem érnek közelébe ennek az édességnek. A pavlova meg különben is ritkán kerül az asztalra olyan háztartásban, ahol a kósza tojásfehérjék kizárólagos privilégiuma a macaron alapanyagaként való rövidke létezés. Pedig... a csupacukor-csupahab kategóriában a pavlova savanykás gyümölcsökkel  és  rengeteg hideg tejszínhabbal egy szép nyári estén simán lenyom bármilyen bonyolult és kifinomult édességet. Sütése közben egyedüli trükkje, főleg az ilyen, viszonylag magas építményeknél, hogy türelemmel szárítsuk a sütőben, akkor nem fog töredezni és repedni. ( ha igen, akkor sok tejszínhabbal takarjuk ;) ). Hogy nyár van és közel két  órát megy a sütő 100 fokon?? - hát erre mondják, hogy valamit valamiért.



Hozzávalók:
120gr tojásfehérje ( 4 nagyobb tojásból)
180 gr cukor
7 gr étkezési keménytő
1 teáskanál fehérborecet/ almaecet ( 5% körüli legyen)

4 dl tejszín
30 dkg leszemezett ribizli és 10 dkg piszke

A sütőt 150 fokra előmelegítettem. 

A szobahőmérsékletű fehérjéket  lágy habbá vertem, majd mikor ezt az állagot elérte, fokozatosan  hozzáadtam a cukorból 15 dekát.  Fényes, kemény habbá vertem (ez kb. 4-5 perc még a mixer legnagyobb sebességénél ) , majd a gépet végig járatva   hozzáadtam a keményítővel elkevert maradék 3 deka cukrot - így könnyebben lesz homogén a habban a keményítő. További 2 perc után hozzáadtam a borecetet is, és még egy percig vertem tovább. Ekkor fényes, sűrű hab állagúnak kell lennie.

Egy sütőpapírra 20 centis kört rajzoltam, a papírt megfordítottam, és ráhalmoztam a kör közepére a habot. Egy kanál hátával formáztam nagyjából szabályosra, kb. 5 cm magas lett a külső széle - mivel a habkör tetejét  kissé le kell nyomkodni, és egy enyhén befele lejtő mélyedést kell kialakítani, ahova a tejszínhabot pakolhatjuk majd.

Az előmelegített sütőbe raktam, és a hőfokot azonnal levettem 100-ra. Én a sütő alsó harmadában sütöttem, és a süti fölé raktam egy nagyobb tepsit, hogy elkerüljem a barnulást. Egy óra 20 perc után a sütőt lekapcsoltam, a sütőajtót félig kinyitottam és benn hagytam még 40 percet a sütit.

A jól behűtött tejszínt 1 teáskanál porcukorral kemény habbá vertem, a tészta tetejére töltöttem és megszórtam a gyümölcsökkel.

Recept - főleg a kidolgozási idők - innen, hozzávalók pontosítva.

2 megjegyzés:

cipolla írta...

Egyszerűen tökéletes recept! Búcsúztató sütinek készült, lemon curddel kevert habbal és málnával, gyönyörűen vágható, egy kicsit sem repedt szét, nem barnult meg, nem lett ragacsos... Egyszóval köszönöm! Sz.

cipolla írta...

Egyszerűen tökéletes recept! Búcsúztató sütinek készült, lemon curddel kevert habbal és málnával, gyönyörűen vágható, egy kicsit sem repedt szét, nem barnult meg, nem lett ragacsos... Egyszóval köszönöm! Sz.

Related Posts with Thumbnails