Sajttorta, amit nem lehet megunni, és a forma alufóliába bugyolálásán kívül igazán nem kíván se gyakorlatot, se komolyabb odafigyelést. És a mascarpone is sajt. Hogy ne legyen emiatt édesebb, citrom került bele, ami jól passzol a málnához, amit szintén kár lenne agyoncukrozni, megmarad így az üde íze, ami annyira hiányzik már tél végén mindenkinek. És milyen jól esik ennyi pirosra már csak ránézni is ebben a szürkeségben...
Hozzávalók: (18-20 cm-es kapcsos formához)
10 dkg vaj
12 dkg liszt
2. ek. cukor
csipet só
0,5 kg mascarpone
3 egész tojás
18 dkg cukor
2 tk. vaníliakivonat vagy egy cs. vaníliás cukor
2 ek citromlé és két citrom reszelt héja
csipet só
20 dkg fagyasztott málna
2 púpozott evőkanál porcukor
2 ek. citromlé
2,5 lap zselatin
2 ek víz
A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A
vajat a mikróban 400 watton 2 perc alatt megolvasztottam (langyos
legyen csak), és hozzákevertem az előzőleg összekevert cukorhoz, sóhoz
és liszthez. A kevercset a kapcsos tortaforma alján egyenletesen elterítettem és és
egyenletesen elnyomkodtam. 20 perc alatt a sütő alsó
harmadába tett rácson megsütöttem - kellemes aranybarna színűnek kell
lenni a tésztának.( kekszalappal is készülhet, ekkor 15 dkg Győri Édes za kekszet morzsává aprítunk, összekeverjük 3 dkg olvasztott vajjal, a kapcsos forma aljára nyomkodjuk és 10 percig elősütjük 175 fokon)
Míg az alap sült, a mascarponét egy nagy, mély tálban 3 percig a kézi mixerrel nagy
fokozaton habosítottam, majd a legalacsonyabb fordulaton hozzáadtam a cukrot, a
vaníliakivonatot, és egy csipet sót. Ezután a krém közepébe mélyedést
csináltam, beleütöttem 1 tojást, és csak annyi ideig kevertem a
mixerrel, míg egynemű lett kevés, körülötte lévő krémmel, majd lapáttal
összeforgattam a krém többi 90%-ával. Ugyanígy kevertem hozzá a többi
tojást is. Így elkerülhető, hogy a felvert tojással sok levegőbuborék
kerüljön a masszába, amitől azután rengeteg kráter jelenne meg sütés
közben a torta felszínén. Feltettem egy nagy teáskanna vizet forrni.
A krémet a kihűlt alapra öntöttem, a munkalaphoz ütögetve
elegyengettem, a feljövő kis buborékokat egy hústűvel kipukkasztgattam - bár ennek most nincs jelentősége, mivel a málnás réteg el fog takarni minden leendő buborékkrátert.
A kapcsos formát alul és körben 3
rétegben hajtogatott alufóliába burkoltam, nehogy a víz belefolyjon,
egy nagyobb tepsibe raktam, a sütő középső rácsára tettem,
körbeöntöttem a lobogó vízzel, míg az alufólia engedte, és 165 fokon 55
percig sütöttem. A torta tetejére félidőtől lazán alufóliát raktam.
Mikor kész lett - a közepe még lehet rezgős - hideg helyre tettem.
A felolvadt málnát a porcukorral és a citromlével összeturmixoltam. A zselatint a vízbe beáztattam, majd amikor már megpuhultak a lapok, kis lángon felmelegítettem - forralni nem szabad-, simára kevertem, majd a málnába turmixoltam.
Kb. 2 óra hűtés után már szépen el lehetett választani a formától és tökéletesen szeletelhető volt.
5 megjegyzés:
Jaj de friss és tavaszi torta! Nagyon guszta!
Kedves Piszke!
Elkészítettem, ez valami isteni! :-)
Csodaszép és nagyon finom! Köszönöm a receptet, sok dicséretet kaptam érte :-)
Kedves Piszke!
Ez nagyon, nagyon finom, megéri a ráfordított időt!
Köszönöm a receptet!
FF
És megéri blogolni róla, ha valaki olyan kedves, hogy veszi a fáradtságot és a sütés után még kommentel is kedvesen! :)
Köszönöm!
Én is elkészítettem a kényelmesebb kekszes alappal. A fóliába csomagolt formát rácsra tettem és alá tettem a nagytepsit a vízzel. Így is remekül elkészült.
Megjegyzés küldése