2013. február 25., hétfő

Málnás-citromos sajttorta mascarpone-val







Sajttorta, amit nem lehet megunni, és a forma alufóliába bugyolálásán kívül igazán  nem kíván se gyakorlatot, se komolyabb odafigyelést. És a mascarpone is sajt. Hogy ne legyen emiatt édesebb, citrom került bele, ami jól passzol a málnához, amit szintén kár lenne agyoncukrozni, megmarad így az üde íze, ami annyira hiányzik már tél végén mindenkinek. És milyen jól esik ennyi pirosra már csak ránézni is ebben a szürkeségben...

Hozzávalók: (18-20 cm-es kapcsos formához)

10 dkg vaj 
12 dkg liszt
2. ek. cukor
csipet só

0,5 kg mascarpone
3 egész tojás
18 dkg cukor
2 tk. vaníliakivonat vagy egy cs. vaníliás cukor
2 ek citromlé és két citrom reszelt héja
csipet só

20 dkg fagyasztott málna
2 púpozott evőkanál porcukor
2 ek. citromlé
2,5 lap zselatin
2 ek víz


A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A vajat a mikróban 400 watton 2 perc alatt  megolvasztottam (langyos legyen csak), és hozzákevertem az előzőleg összekevert cukorhoz, sóhoz  és liszthez. A kevercset a kapcsos tortaforma alján egyenletesen elterítettem és és egyenletesen elnyomkodtam.  20 perc alatt a sütő alsó harmadába tett rácson  megsütöttem - kellemes aranybarna színűnek kell lenni a tésztának.( kekszalappal is készülhet, ekkor 15 dkg Győri Édes za kekszet morzsává aprítunk, összekeverjük 3 dkg olvasztott vajjal, a kapcsos forma aljára nyomkodjuk és 10 percig elősütjük 175 fokon)
 
 

Míg az alap sült, a mascarponét egy nagy, mély tálban 3 percig a kézi mixerrel  nagy fokozaton habosítottam, majd a legalacsonyabb  fordulaton hozzáadtam a cukrot, a vaníliakivonatot, és  egy csipet sót. Ezután a krém közepébe mélyedést csináltam, beleütöttem 1 tojást, és csak annyi ideig kevertem a mixerrel, míg egynemű lett kevés, körülötte lévő krémmel, majd lapáttal összeforgattam a krém többi 90%-ával. Ugyanígy kevertem hozzá a többi tojást is. Így elkerülhető, hogy a felvert tojással sok levegőbuborék kerüljön a masszába, amitől azután rengeteg kráter jelenne meg sütés közben a torta felszínén. Feltettem egy nagy teáskanna vizet forrni.
 
A krémet a kihűlt alapra öntöttem, a munkalaphoz ütögetve elegyengettem, a feljövő kis buborékokat egy hústűvel kipukkasztgattam - bár ennek most nincs jelentősége, mivel a málnás réteg el fog takarni minden leendő buborékkrátert.

A kapcsos formát alul és körben 3 rétegben hajtogatott alufóliába burkoltam, nehogy a víz belefolyjon, egy nagyobb tepsibe raktam, a sütő középső rácsára tettem,  körbeöntöttem a lobogó vízzel, míg az alufólia engedte, és 165 fokon 55  percig sütöttem. A torta tetejére félidőtől lazán alufóliát raktam.
Mikor kész lett - a közepe még lehet rezgős - hideg helyre tettem.
 
A felolvadt málnát a  porcukorral és a  citromlével összeturmixoltam. A zselatint a vízbe beáztattam, majd amikor már megpuhultak a lapok, kis lángon felmelegítettem - forralni nem szabad-, simára kevertem, majd a málnába turmixoltam.
 A kihúlt torta tetejére öntöttem a málnakrémet, és hűtőben dermesztettem.

Kb. 2 óra hűtés után már szépen el lehetett választani a formától és tökéletesen szeletelhető volt.

5 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Jaj de friss és tavaszi torta! Nagyon guszta!

Névtelen írta...

Kedves Piszke!
Elkészítettem, ez valami isteni! :-)
Csodaszép és nagyon finom! Köszönöm a receptet, sok dicséretet kaptam érte :-)

Névtelen írta...

Kedves Piszke!

Ez nagyon, nagyon finom, megéri a ráfordított időt!
Köszönöm a receptet!

FF

Piszke írta...


És megéri blogolni róla, ha valaki olyan kedves, hogy veszi a fáradtságot és a sütés után még kommentel is kedvesen! :)
Köszönöm!

Klárianyu írta...

Én is elkészítettem a kényelmesebb kekszes alappal. A fóliába csomagolt formát rácsra tettem és alá tettem a nagytepsit a vízzel. Így is remekül elkészült.

Related Posts with Thumbnails