Észak-Amerika kürtőskalácsa: nem kötődik a farsangi időszakhoz, sőt nem is tölcsérfánknak hívják, hanem csak simán funnel cake-nek, és tipikusan vásárokon, fesztiválokon, sporteseményeken árulják - egy tölcsér segítségével csorgatják gyorsan körözve a forró olajba a tésztát. És mint odaát minden: NAGY ...egész tányérnyi méretűt sütnek ki általában, és porcukorral, dzsemekkel, lekvárokkal, mogyorókrémmel púpozzák, nem mondható, hogy fogyókúrás darab. A tészta összeállítása nagyjából a palacsintáéval vetekszik egyszerűségben, a sütésnél azonban szerintem nem árt odafigyelni - mint minden olajban sült tésztánál, jól be kell lőni a hőmérsékletet, ne kapjon oda, és ne is szívja tele magát a nem elég forró olajjal. Én ezért is tettem bele pluszban egy kis alkoholt.
Hogy a jellegzetes formája meglegyen, szükséges a bő olaj, különben nem maradnak meg a jópofa kis alagutak. Méretük a tölcsér vagy habzsák szájának méretétől függ ( de tökéletesen megteszi egy kivágott sarkú nejlonzacskó is), a túl pici nagyon ropogós tésztát eredményez, a túl szélessel nem egyszerű dolgozni, mert folyik ki egyfolytában, nagy sebességgel a tészta; én ennél az első próbálkozásnál kicsit vékonyabbat használtam, legközelebb egy 4-5 mm-es csövet használok majd.
Nem kell mondjam, a gyerekeket egyből megvette ez a recept, mire észbe kaptam, már a kétharmadát eltüntették barackdzsemmel.
Hozzávalók:
20 dkg liszt
1 tk. sütőpor
3 dkg porcukor
2 nagy csipet só
1 tojás
1 citrom lereszelt héja
1 tk vaníliakivonat/1 csomag vaníliás cukor
3,2 dl tej
1 evőkanál rum/konyak vagy más
erősebb alkohol
a sütéshez bő olaj
Az első négy hozzávalót egy tálba szitáltam (szerintem nem jó kihagyni, levegősebb tőle a tészta), elkevertem a másik hat hozzávalót, ráöntöttem az átszitált lisztes keverékre és egy rugós habverővel simára kevertem. Nagyjából palacsintatészta sűrűségű tésztát kaptam.
Mivel csak nagyon széles szájú tölcsérem van, inkább egy habzsákba tettem és a felforrósított, hüvelykujjnyi olajba csorgattam gyorsan egy tenyérnyi helyre, közben karikázva-vonalazva a tésztát. ( A tészta annyira nem sűrű, hogy megmaradjon a habzsákban, két fánk között be kell fogni a habzsák végét.) Amikorra harmadikat az olajba rajzolgattam, már az elsőt majdnem lehetett is fordítani, kb. fél perc sütés bőven elegendő. A forgatáskor, és amikor kivettem az olajból, jól leráztam róla a felesleges olajat, és vastag papírtörlőre szedtem.
Az eredeti recept innen.
9 megjegyzés:
Nagyon tetszik a tölcsérfánkod!
Épp a múlt héten láttam Altairnál ilyet, addig a nevét se hallottam.
Egyszer feltétlenül megpróbálom én is.
Nagyon jó, hogy a tapasztalataidat is megosztottad!
Nagyon étvágygerjesztő. Édesanyám is készített ilyet gyerek koromban!
Húú nagyon örülök, hogy rá találtam az oldaladra, és lám már az első recept elkáprásztatott. Alig várom, hogy kipróbáljam.:) Remélem kezdő létemre sikerül vmi ehetőt elkészítenem:DD
A tanulópénzt legtöbbünknek meg kell fizetni :), senki se születik profi szakácsnak. Én is megfizettem! De nem kell feladni az első balul sikerült kísérletnél, a gyakorlattal megjön a tapasztalat és a magabiztosság. Én eléggé szájbarágósan írom le a recepteket, semmi 1-2-3 lépés és kész, pont azért hogy a kezdők is elindulhassanak belőle. Remélem találsz olyat, ami kezdőként is sikerélményt ad ! :)
Hű, hát nem semmi! Nálam tuti még a plafon is tésztás lenne, meg olajos, meg ilyesmi! :D Pedig de nagyon kelleti magát, jaj! :))
Ezt ki fogom próbálni. Évekkel ezelőtt jártam az amerikai kontinensen és ott ettem ilyet és azóta se találom a nevét és a receptjét. Ott sok vanília fagyival, eperbefőttel és tejszínhabbal tálalták. Igazi kalória bomba, de megéri :P
Már régóta követem a blogodat és ezért is szólok hogy elvitték a képedet ezt a tölcsérfánkosat,itt megtalálod :
http://csokolade.network.hu/blog/csokolade-klub-hirei/tolcserfank
Üdv.Szabóné
Csak a profikat másolják....
http://csokolade.network.hu/blog/csokolade-klub-hirei/tolcserfank
Ezt Mexikóban karácsonykor szokták fogyasztani. A spanyol neve Bunuelos De Viento. Itt Amerikában is be lehet szerezni a Sütő formát mexikói boltban. Itt van a Yutube link, ami tartalmazza a receptet és a Sütő formát. Jó étvágyat.
https://youtu.be/-C_RJ0fBCns?si=BQOFOt9nszuzPzMk
Megjegyzés küldése