2013. január 24., csütörtök

Tölcsérfánk



Észak-Amerika kürtőskalácsa: nem kötődik a farsangi időszakhoz, sőt nem is tölcsérfánknak hívják, hanem csak simán funnel cake-nek, és tipikusan vásárokon, fesztiválokon, sporteseményeken árulják - egy tölcsér segítségével csorgatják gyorsan körözve a forró olajba a tésztát. És mint odaát minden: NAGY ...egész tányérnyi méretűt sütnek ki általában, és porcukorral, dzsemekkel, lekvárokkal, mogyorókrémmel púpozzák, nem mondható, hogy  fogyókúrás darab. A tészta összeállítása nagyjából a palacsintáéval vetekszik egyszerűségben, a sütésnél azonban szerintem nem árt odafigyelni - mint minden olajban sült tésztánál, jól be kell lőni a hőmérsékletet, ne kapjon oda, és ne is szívja tele magát a nem elég forró olajjal. Én ezért is tettem bele pluszban egy kis alkoholt. 
Hogy a jellegzetes formája meglegyen, szükséges a bő olaj, különben nem maradnak meg a jópofa kis alagutak. Méretük a tölcsér vagy habzsák szájának méretétől függ ( de tökéletesen megteszi egy kivágott sarkú nejlonzacskó is), a túl pici nagyon ropogós tésztát eredményez, a túl szélessel nem egyszerű  dolgozni, mert folyik ki egyfolytában, nagy sebességgel a tészta; én ennél az első próbálkozásnál kicsit vékonyabbat használtam, legközelebb egy 4-5 mm-es csövet használok majd.
 
Nem kell mondjam,  a  gyerekeket  egyből megvette ez a recept, mire észbe kaptam, már a kétharmadát eltüntették barackdzsemmel.

Hozzávalók:

20 dkg liszt
1 tk. sütőpor
3 dkg porcukor
2 nagy csipet só

1 tojás
1 citrom lereszelt  héja
1 tk vaníliakivonat/1 csomag vaníliás cukor
3,2 dl tej
1 evőkanál rum/konyak vagy más
erősebb alkohol

a sütéshez bő olaj



Az első négy  hozzávalót egy tálba szitáltam (szerintem nem jó kihagyni, levegősebb tőle a tészta), elkevertem a másik hat  hozzávalót, ráöntöttem az átszitált lisztes keverékre és  egy rugós habverővel simára kevertem. Nagyjából palacsintatészta sűrűségű tésztát kaptam. 

Mivel csak nagyon széles szájú tölcsérem van, inkább egy habzsákba tettem  és a felforrósított, hüvelykujjnyi olajba csorgattam gyorsan egy tenyérnyi helyre, közben karikázva-vonalazva a tésztát. ( A tészta annyira nem sűrű, hogy megmaradjon a habzsákban, két fánk között be kell fogni a habzsák végét.) Amikorra harmadikat az olajba rajzolgattam, már az elsőt majdnem lehetett is fordítani, kb. fél perc sütés bőven elegendő. A forgatáskor, és amikor kivettem az olajból, jól leráztam róla a felesleges olajat, és vastag papírtörlőre szedtem.

Az eredeti recept innen.

9 megjegyzés:

marisz57 írta...

Nagyon tetszik a tölcsérfánkod!
Épp a múlt héten láttam Altairnál ilyet, addig a nevét se hallottam.
Egyszer feltétlenül megpróbálom én is.
Nagyon jó, hogy a tapasztalataidat is megosztottad!

Olgis írta...

Nagyon étvágygerjesztő. Édesanyám is készített ilyet gyerek koromban!

Szonjácska írta...

Húú nagyon örülök, hogy rá találtam az oldaladra, és lám már az első recept elkáprásztatott. Alig várom, hogy kipróbáljam.:) Remélem kezdő létemre sikerül vmi ehetőt elkészítenem:DD

Piszke írta...

A tanulópénzt legtöbbünknek meg kell fizetni :), senki se születik profi szakácsnak. Én is megfizettem! De nem kell feladni az első balul sikerült kísérletnél, a gyakorlattal megjön a tapasztalat és a magabiztosság. Én eléggé szájbarágósan írom le a recepteket, semmi 1-2-3 lépés és kész, pont azért hogy a kezdők is elindulhassanak belőle. Remélem találsz olyat, ami kezdőként is sikerélményt ad ! :)

Dina írta...

Hű, hát nem semmi! Nálam tuti még a plafon is tésztás lenne, meg olajos, meg ilyesmi! :D Pedig de nagyon kelleti magát, jaj! :))

Névtelen írta...

Ezt ki fogom próbálni. Évekkel ezelőtt jártam az amerikai kontinensen és ott ettem ilyet és azóta se találom a nevét és a receptjét. Ott sok vanília fagyival, eperbefőttel és tejszínhabbal tálalták. Igazi kalória bomba, de megéri :P

Névtelen írta...

Már régóta követem a blogodat és ezért is szólok hogy elvitték a képedet ezt a tölcsérfánkosat,itt megtalálod :

http://csokolade.network.hu/blog/csokolade-klub-hirei/tolcserfank


Üdv.Szabóné

Névtelen írta...

Csak a profikat másolják....

http://csokolade.network.hu/blog/csokolade-klub-hirei/tolcserfank

Névtelen írta...

Ezt Mexikóban karácsonykor szokták fogyasztani. A spanyol neve Bunuelos De Viento. Itt Amerikában is be lehet szerezni a Sütő formát mexikói boltban. Itt van a Yutube link, ami tartalmazza a receptet és a Sütő formát. Jó étvágyat.
https://youtu.be/-C_RJ0fBCns?si=BQOFOt9nszuzPzMk

Related Posts with Thumbnails