2013. január 10., csütörtök

Karácsonyi torták - Sacher torta (műelemzés)


Vannak nagy művészek, aki egész életükben egyetlen témát járnak körül: szúrós szemű németalföldi polgárokat festenek szakmányba, vagy kék kockákat helyeznek el a vásznon, sárga sávok között. Másoknak Rudolf, a piros orrú rénszarvas az állandó múzsája, és évek telnek el a kompozíció és a technika tökéletesítésével. Az idei kísérlet érintette a színezést: - figyeljük csak meg a kompozíció festett darabjait; az egyensúlyt, amely a gyerekes középre-a-fő-téma koncepciója helyett az aranymetszés elveinek megvalósítására irányuló - kétségtelenül csak tapogatózó - szándékot mutat, és a figurális kidolgozást, amely az előző évihez képest egyértelmű fejlődést mutat a rénszarvas, mint felismerhető egyed irányába. Emellett a lobogó sál megjelenítése az állat nyakában dinamikát visz az alkotásba, ahogyan egyébként a naiv művészeti irányzatra jellemző kidolgozású baktató lábak ábrázolása is. Mindezeken túl azonban egy kérdésünk marad: mit keres ott az ünnepkörtől idegen nyúl? 
Vajon a művész ambivalens vágyát fejezi ki a karácsonyi tortán a Húsvét felé? Vagy mélyen rejtett szimbolikája van, amit majd egy időskori visszaemlékezésből tudhatnak meg a rajongók?  Vagy csak a vissza a természetbe rousseau-i elvek mentén kíván  közelíteni az alkotás a hómezőkön zajló, a tél hidegségét és sötétségét legyőző valóságos történések ábrázolásához? Nem tudjuk a választ, de azt mindannyian tudjuk, hogy az igazi műalkotások mindenkiben más-más, sokszor megválaszolhatatlan kérdéseket vetnek fel...

Torta: Sacher


3 megjegyzés:

Cukroskata írta...

Az egy nyúl?

Bruxi írta...

A nyúl védelmében: az alkotás egy nagyvadat ábrázol központi figuraként,a rénszarvast. Nyilvánvaló, hogy az állat egyedül nem baktathat a karácsonyi éjszakában betlehemi csillaggal a feje fölött, mert akkor a magány, az elhagyatottság érzését sugallná, amely nem lehetett az alkotó célja. Mivel egy másik nagyvad marcipánba álmodott jelenléte már a túlzsúfoltság érzetét keltette volna, így az alkotó merészen a kisvadak világából a nyulat ragadta ki és emelte a rénszarvas méltó társává.Csak gratulálni lehet ehhez a merész képtársításhoz!

Cukroskata írta...

Köszi, már értem :-)

Related Posts with Thumbnails