Mert a lényeg a fánkon van nálunk :). Annyira elfelejtettette a gyerekekkel, hogy ők valójában nem is szeretik annyira se a marhahúst, se a zöldségeket, se a ragut vagy bármilyen pörköltszerű dolgot, hogy együtt simán eltüntették, majd közölték, hogy legközelebb nyugodtan csinálhatom a fánkot csak úgy, magában, sőt felvehetjük a vacsorarepertoárba is. (Megtörtént, szerintem chilis-fokhagymás tejfölbe mártogatva a legeslegjobb.)
A ragut nem ragozom, ennek a receptnek a marhahúsos változata volt , tökéletes téli comfort food, összerakjuk, sütőbe toljuk, 3 óra múlva kivesszük, annyira kényelmes, hogy mellé krumplifánkot sütni igazán nem nagy fáradság.
Hozzávalók: (ebból az adagból 40-45 kisméretű fánkocska lesz)
25 dkg főtt krumpli
25 dkg liszt
2 tojás sárgája
2 dkg élesztő
1. kk cukor
kb 1 dl langyos tej
1 csapott tk. só
2 dkg olvasztott, langyos vaj
késhegynyi reszelt szerecsendió
A krumplit még melegen összetörtem, megvártam, míg langyosra hűl, elkevertem a liszttel és a szerecsendióval. Az élesztőt a cukorral a tej felében10 perc alatt megfuttattam, elkevertem a lisztes krumplival, a tojássárgákkal, a sóval, az olvasztott vajjal és még annyi langyos tejet adtam hozzá, hogy könnyen dagasztható tésztát kapjak.
( A tej mennyisége a krumpli és a liszt milyenségétől függ, a lényeg, inkább picit lágyabb legyen, mert majd szaggatáskor úgyis kell lisztezni, és ha kemény a tésztánk, nagyon sűrű, nehéz fánk lesz az eredmény.)
A kézimixer dagasztókarjaival 5 percig megdolgoztam, majd órát kelt letakarva a tészta a meleg sütő mellett, ezután lisztezett munkalapon ujjnyi vastagra nyújtottam, egy kb. 4 cm-.es pogácsaszaggatóval kiszaggattam és bő olajban közepesen erős lángon oldalanként kb. 1-1 perc alatt kisütöttem. Ha minden jól megy, a kis fánkocskák szépen megdagadnak, és maguktól átfordulnak a másik oldalukra, így lesznek ilyen helyes gömbölyűek :)
Recept a horvátilonából.
1 megjegyzés:
Nagyon guszta! Krumplifánkot még nem sütöttem. Ezzel a szaftos marhával, igen jó párosítás lehetett!
Megjegyzés küldése