Tulajdonképpen töltelék volt a karácsonyi pulykához - a tökéletes pulykasült készült megint - , csak rendhagyóan teljesen a pulykán kívül sült, kényelmesen, a sütési idő utolsó 30 percében. Önálló ételként is simán is megállja a helyét, sőt vega is lehetne, ha elhagyjuk a bacont, bár nem árt valami alternatíva, ami jól is néz ki, meg összetartja a tulajdonképpen zsemlemorzsa/kenyér alapú cuccot. A gesztenyétől meg a zsályától igazán különleges íze lett, na persze a gyerekek nem kértek, de télre még tervezem elkészíteni egyszer valami hús mellé, nekem annyira bejött. Elkészíteni rém egyszerű, oké, hogy a gesztenyét pucolni kell (én nem használnék natúr pürét, mert direkt kellenek bele az apró kis gesztenyedarabkák) de azt szintén egybe lehet kötni a hússütéssel, és ahogy rájöttem, egyáltalán nem macerás.
Hozzávalók: (köretnek 8 személyre)
2 dkg vaj
1 nagy fej vöröshagyma
20 dkg héjas gesztenye
10 dkg mogyoró
zsemlemorzsa
tojás
8-10 zsályalevél ( én még találtam a kertben a vékony hólepel alatt karácsonykor)
10 dkg zsemlemorzsa
1 késhegynyi őrölt szerecsendió
2 nagy tojás, felverve
8-10 szelet bacon (kb 20 dkg)
A gesztenyét előző este beáztattam, másnap keresztben bevagdostam, majd egy kisebb tepsiben egy pohárnyi vizet aláöntve a sülő pulyka alá tettem a 150 fokos sütőbe 20 perce. Még elég forrón - nem árt egy főzésben edzett kéz hozzá, persze - villámgyorsan megpucoltam és hűlni hagytam.
A hagymát a vajon kevergetve puhára pároltam, hozzáadtam a felaprított zsályát és még egy percig dinszteltem. A gesztenyét apróra, a mogyorót durvára vágtam aprítógépben, majd minden hozzávalót összekevertem.
Egy nagy alufóliát megvajaztam, és kicsi rálapolással keresztbefektettem rajta a baconcsíkokat, és nyújtófával kicsit meglapogattam őket. Hosszában rúd alakban elegyengettem a tölteléket, majd a fólia segítségével ráhajtottam egyik oldalról a baconborítást, majd a másik oldalról is úgy, hogy szorosan tartson a fólia körben, a fólia két végét pedig összecsavartam.
30 percet sült a pulyka mellett 150 fokon, azután kibontottam fóliából, hogy a bacon is kapjon színt, ehhez 10 perc kellett csak 175 fokon.
Picit kihűlve vékonyabban is szeletelhető, de a bacon-ök mellett egyébként adja magát egy-egy emberesebb darab.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése