2013. január 18., péntek

Chocolate chip cookie



Nálunk ő vetekszik a gyerekek szívében a linzerrel az első helyért az itthoni kekszek közül. A meglehetős sötét vasárnap délután vigaszsütijét darabra el kellett osztanom, mondanom sem kell, hogy nekem elég volt bőven kettő is, a többi 20 meg egy órán belül elfogyott nyom nélkül, na és mellé rengeteg tej, mert úgy az igazi. 

Van aki ezt a sütit kicsit ragadósan-puhán szereti, sőt, azt mondják, az az igazi. Nálunk inkább az a menő, ha állagban hasonlít a multikban kapható szemérmetlenül drága nagyon porhanyós kekszekhez. És hiába a  profi cukrász receptje, mivel nem vártuk ki a 24 órás pihentetési időt, a tészta inkább porhanyós-omlós-morzsálódós-szájbanolvadós maradt, de senki nem reklamált. A fűszerek furcsán hathatnak, de a kombináció tökéletesen hozza a klasszikus chocolate chip cookie aromát :).

Hozzávalók:

30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg (barna nád)cukor
10 dkg cukor
1 tk. sütőpor
1 tk. szódabikarbóna
fél tk. só
1 késhegynyi őrölt szerecsendió
fél kk. mandulaaroma ( a fehér színű, drOetket)
1 ek vaníliakivonat vagy 2 csomag vaníliáscukor
1 tojás és 1 tojás sárgája
15 dkg étcsoki chip vagy felaprított étcsoki

A szobahőmérsékletű puha  vajat, a kétféle cukrot, a fűszereket, a sütőport és a szódabikarbónát kis fokozaton simára kevertem - elég ha egynemű a keverék, nem kell habosra keverni! Hozzákevertem az egész tojást és egy sárgáját, azután elkevertem a liszttel, majd a csokichips-szel.
Két részre osztottam a tésztát és 4 cm átmérőjű rudakká formálva folpackban  hűtőbe raktam pár órára. (24 óra egyébként az előírt idő.)
Ezután késsel egyenlő darabokra vágtam - 4 dkg-osak voltak, de legközelebb kisebbek lesznek, mert hatalmas sütik lettek így is - gombócot formáltam belőlük, a sütőpapírral bélelt tepsin egy bögre aljával ellapítottam és 175 fokos sütőben 10 percig sütöttem.Ekkor még puha, de rácsra téve kell kihűteni, és akkor pont omlós-morzsálódós lesz.
Az egyik adagot kb 5 cm átmérőjűre, ujjnyi vastagra  lapítottam, így  ducibb kekszek születtek, mindenkinek ez ízlett jobban, a másik adag fél centis volt csak, ekkor nagy tenyérnyi kekszek jöttek ki a sütőből.
A forró süti tetejére szórtam még pár bespájzolt csokichipecskét, ami a süti melegétől szépen krémesre olvadt rajta.

Az eredeti recept sokkal több csokit tartalmaz, tej- és étcsokit vegyesen, de szerintem ennyi  is bőven elég volt egy szuper csokis kekszhez.

A recept innen.


13 megjegyzés:

Névtelen írta...

SZuper lehet ez a keksz, főleg azok a kis csokipöttyök tetszenek nagyon :) Gondolom össze sem hasonlítható a csomagolt bolti verziókkal!

Eszter írta...

Épp most nyitottam meg az oldalt, hogy keressek valami finom csokis keksz receptet, erre mit látok?... :) Gondolatolvasó vagy!!!

Névtelen írta...

Kedves Piszke!

Az unokahúgomnak most lesz a szülinapja és szeretném egy ilyen kekszel meglepni. De mivel a smarties a kedvence azt tennék bele, csoki helyett. Szerinted megvalósítható?
Alíz

Moha írta...

Gyönyörű lett! Nálunk a lányok a multis állagát keresik rajtam, mondd, hogy ez olyan lesz! (már őrületbe kergettek, legalább 6 receptet próbáltam végig, egyik se volt az igazi).
A sütés csak sima alsó-felső sütés legyen, vagy légkeverős? És melyik sínen? (bocs, mióta gázsütő helyett villany van, azóta ezeket a pontos koordinátákat minden recepthez felírom).

Piszke írta...

Kedves Ali!
Nyugodtan tehetsz bele smartiest, rövid ideig sül, és szépen megmarad benne a cukorka. A tetejére viszont sütés előtt kell szórni, mert utólag már nem fog szerintem ráolvadni, úgy mint a sima csoki. Szerintem még azok is bírják a hőt ennyi ideig, de mondjuk első tepsi pár sütijénél tegyél egy próbát.

Moha nálam csak alsó-felső sütés van, ez a keksz is így ment, és a sütő közepén - nekem alul elég erős a sütőm.

Névtelen írta...

ha valaki a boltit szeretné megsütni, akkor a titok: több só, mint gondolná az ember és vaníliás pudingpor, amivel a keményítö egy részét helyettesítjük. ezek adják meg a tipikus (mü) ízt. a kekszek kristály- és barnacukortól is ropogósabbak, mint porcukortól.

Piszke írta...

Igen, az eredeti receptben látható, hogy a só sokkal több, de én nagyon kiérzem mindenből,(ezért aztán az itthoniak szerint sótlanul is főzök ::) és visszavettem belőle. A vaníliás pudingpor is keményítő plusz aroma...gondolom azt az aroma miatt teszik bele, ami szerintem élesebb és émelyítőbb vaníliaízt ad, ad, mint a vaníliakivonat.

Jenis írta...

Ha tudnád hány receptet végigpróbáltam! Én bevallom, szintén a bolti ropogóst kedvelem.
Már évekkel ezelőtt feladtam, hogy valaha is sikerülhet.
Köszönöm a receptet!
Ezt még utoljára kipróbálom. ;)

Piszke írta...

Akkor ezt még kicsit szárítani kell tovább a sütőben, alacsonyabb hőfokon adni neki kb 6-8 percet még! Vagy kinnhagyni a konyhapulton, lelakatolt dobozban :)!

Vesta írta...

Megsütöttem,vittem belőle az új kollégáimnak,akik mindjárt a szívükbe zártak, van még hasonlóan jó kis receptet? :)

Piszke írta...

Hello Vesta, szerintem csokisban ez a kettő legjobb:

http://piszke.blogspot.hu/2009/03/az-egyes-szamu-csokis-keksz.html

gyömölcsösből pedig:

http://piszke.blogspot.hu/2012/01/citromos-vorosafonyas-keksz.html

Piszke írta...

Ja igen, kettőből ez a másik:

http://piszke.blogspot.hu/2009/05/csokis-mogyoros-pofetegsuti-crinkles.html

Vesta írta...

Köszi!!!

Related Posts with Thumbnails