Nem zöldség, főleg nem cukkini - azt csak süteményben eszik a Népek. Nem gyümölcs. Egyáltalán nem szezonális. Nálunk akkor is az idei nyár kedvence: elronthatatlanul egyszerű, a kelesztési időt leszámítva 5 perc alatt összedobható, nagyon finom kelt tészta, amiből lényegében bármilyen ismert édes kelt formázás készíthető: csiga, briós, batyu, bukta, töltelékkel vagy anélkül.Nem tévedés, tojás nincs a tésztájában, sőt a megkenéskor is lehet cukros vízzel vagy tejszínnel helyettesíteni, így akár allergiások is nyugodtan ehetik.
Hozávalók:
30 dkg liszt
1,5 dkg élesztő
10 dkg cukor
0,6 dl langyos tej
2,5 dkg olvasztott vaj
15 dkg mascarpone
1 kk vanilliakivonat vagy 1 vaniliáscukor
A lisztet egy mély tálba kimértem, a közepébe mélyedést csináltam, oda öntöttem a langyos tejet, belemorzsoltam az élesztőt és a cukorból egy teáskanálnyival megszórtam.10 perc után hozzáadtam az összes többi alkotórészt és 5 perc alatt a kézi mixer dagasztókarjával sima tésztává gyúrtam.
Lefolpackozva 1,5 órát kelt ( ha nagyon meleg van, elég egy óra is), azután enyhén lisztezett munkalapon kb. 40X20 cm-es téglalappá nyújtottam, megszórtam süthető csokicseppel, a hosszabbik oldaláról feltekertem, kb 1,5 cm-es csigákra vágtam, további fél órát kelesztettem és a 175 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütöttem. Kevés cukros vízzel adtam fényt a tetejének.
Ez nálunk egy egyszerű vacsoraadag, elfogy mindig az utolsó morzsáig, így nem tudom, hogy viselkedik a tészta másnap reggel, de gondolom a zsírtartalom (vaj+mascarpone) viszonylag jól meggátolja a kiszáradását.
Eredeti recept itt
5 megjegyzés:
Nyami ez csodás lehet. Mascarponét eddig még mindig csak krémekbe tettem de miért is ne lehetne tésztába. Kipróbálom majd.
Te vagy az én megmentőm! Pontosan 15 dkg mascarpone csücsül a hűtőben és egész nap azon tanakodtam, hogy mit kezdjek vele. Blogkóstoló címén holnap megsütöm eztetet. :)
Ismét egy remek recept! Tegnap készítettem el, ma reggelire is ezt ettük és bátran állítom, hogy másnap is nagyon finom, pihe-puha, egyáltalán nem száradt ki. Ha biztosra akarok menni, akkor mindig idejövök receptért :) már nagyon sokat kiróbáltam és mindig mindegyik, kivétel nélkül hatalmas sikert aratott! -tudom, ezt már többször is írtam, de nem lehet elégszer hangsúylozni és hálálkodni érte :)
Jaaj Eszter, köszönöm, nagyon jól esik :).
Bocsánat, elfelejtettem referálni. :) Szóval, délben sütöttem, 2-kor már nem volt egy szem se! :D Nekem egy picurkát megégett az alja az első körnél, de szerintem ez a gázsütő hibája, úgyhogy a következő tepsinél már óvatosabb voltam. Nagyon fincsi, puha, köszi a recit! :*
Megjegyzés küldése