Ahogy van banán- és tejcsoki bűnözés, ugyanúgy van körte- és karamellbűnözés is! Kevésbé elvetemültek persze ehetnek hozzá görög joghurtot, kis mascarponét vagy tejszínhabot.
Egyetlen bonyolultsága a receptnek, hogy a hosszasabb sütési idő miatt kifejezetten kemény, alig érett körte kell hozzá, hogy amikor kész, akkor ne ázott körtemaradványok üldögéljenek a süti leendő tetején, hanem finom, mogyorós aromával átitatott, picit üvegesre párolódott csinos körtenegyedek.
Hozzávalók: (20-22 cm-es kerek formához)
egy 175 gr-os natúr joghurt, lecsöpögtetve
7+1 dkg vaj
2 ek. porcukor
14 dkg cukor
2 tojás
12 dkg liszt
8 dkg darált mogyoró
1 dkg kakaó
1 tk sütőpor
4 közepes körte
A sütőt 160 fokra előmelegítettem. A
formát sütőpapírral béleltem, 1 dkg vajjal megkentem és egyenletesen
rászitáltam a porcukrot.
A lisztet, a mogyorót, a kakaót és a sütőport elkevertem.
A vajat kézi mixerrel habosra
kevertem a cukorral, hozzákevertem a
egyenként az egész tojásokat, és rászitáltam a száraz hozzávalókat.
Egynemű masszává forgattam, a joghurttal lazítottam.
A körtéket meghámoztam, negyedeltem, magházukat kivágtam, és a vágott felületüket megkentem a citrom levével. A formába rendeztem őket, közéjük, majd rájuk kanalaztam a tésztát és óvatosan
elegyengettem. 35-40 perc alatt sült készre, tűpróba után a nyitott kikapcsolt sütőben hagytam még 20 percre, majd rácsra kifordítottam, így hűlt ki teljesen.
4 megjegyzés:
Úúúú ez nagyon ott van (már megint)! :)
És milyen finom! Én tavaly sütöttem, de kávésan, de ez a mogyorós jól hangzik!
Nagyon filozofikus az az első fotó!
Eredeti recept forrása? Esetleg link a lelőhelyre?
Megjegyzés küldése