2012. augusztus 2., csütörtök

Mascarponés csokis csiga, briós vagy amit akartok



Nem zöldség, főleg nem cukkini - azt csak süteményben eszik a Népek. Nem gyümölcs. Egyáltalán nem szezonális. Nálunk akkor is az idei nyár kedvence: elronthatatlanul egyszerű, a kelesztési időt leszámítva 5 perc alatt összedobható, nagyon finom kelt tészta, amiből lényegében bármilyen ismert édes kelt formázás készíthető: csiga, briós, batyu, bukta, töltelékkel vagy anélkül.Nem tévedés, tojás nincs a tésztájában, sőt a megkenéskor is lehet cukros vízzel vagy  tejszínnel helyettesíteni, így akár allergiások is nyugodtan ehetik.

Hozávalók:

30 dkg liszt
1,5 dkg élesztő
10 dkg cukor
0,6  dl langyos tej
2,5 dkg olvasztott vaj
15 dkg mascarpone
1 kk vanilliakivonat vagy 1 vaniliáscukor



A lisztet egy mély tálba kimértem, a közepébe mélyedést csináltam, oda öntöttem a langyos tejet, belemorzsoltam az élesztőt és a cukorból egy teáskanálnyival megszórtam.10 perc után hozzáadtam az összes többi alkotórészt és 5 perc alatt a kézi mixer dagasztókarjával sima  tésztává gyúrtam.
Lefolpackozva 1,5 órát kelt ( ha nagyon meleg van, elég egy óra is), azután enyhén lisztezett munkalapon kb. 40X20 cm-es téglalappá nyújtottam, megszórtam süthető csokicseppel, a hosszabbik oldaláról feltekertem, kb 1,5 cm-es csigákra vágtam, további fél órát kelesztettem és a 175 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütöttem. Kevés cukros vízzel adtam fényt a tetejének.

Ez nálunk egy egyszerű vacsoraadag, elfogy mindig az utolsó morzsáig, így nem tudom, hogy viselkedik a tészta másnap reggel, de gondolom a zsírtartalom (vaj+mascarpone) viszonylag jól meggátolja a kiszáradását.

Eredeti recept itt

5 megjegyzés:

Édeskonyha írta...

Nyami ez csodás lehet. Mascarponét eddig még mindig csak krémekbe tettem de miért is ne lehetne tésztába. Kipróbálom majd.

Pixie Pie írta...

Te vagy az én megmentőm! Pontosan 15 dkg mascarpone csücsül a hűtőben és egész nap azon tanakodtam, hogy mit kezdjek vele. Blogkóstoló címén holnap megsütöm eztetet. :)

Eszter írta...

Ismét egy remek recept! Tegnap készítettem el, ma reggelire is ezt ettük és bátran állítom, hogy másnap is nagyon finom, pihe-puha, egyáltalán nem száradt ki. Ha biztosra akarok menni, akkor mindig idejövök receptért :) már nagyon sokat kiróbáltam és mindig mindegyik, kivétel nélkül hatalmas sikert aratott! -tudom, ezt már többször is írtam, de nem lehet elégszer hangsúylozni és hálálkodni érte :)

Piszke írta...

Jaaj Eszter, köszönöm, nagyon jól esik :).

Pixie Pie írta...

Bocsánat, elfelejtettem referálni. :) Szóval, délben sütöttem, 2-kor már nem volt egy szem se! :D Nekem egy picurkát megégett az alja az első körnél, de szerintem ez a gázsütő hibája, úgyhogy a következő tepsinél már óvatosabb voltam. Nagyon fincsi, puha, köszi a recit! :*

Related Posts with Thumbnails