2012. május 22., kedd

Tejfölös-epres brownie



Az ilyen recepteket szokás úgy elkezdni, hogy  "valami könnyebbet képzeltem el" :)

Az ötletet még a márciusi GoodFood címlap adta, ahol málnákat dobáltak nagyon gusztusosan egy hatalmas adag brownie-ba. Nálunk a  hétvégén az eddig a toplista első helyén tanyázó  mascarponés brownie alakult át, és a gyümölcs kicsit lejjebb tolja a szeletenként ezer kalóriás átlagot, az biztos. :) És a tejföl a mascarpone helyett szintén karcsúsít kicsit, igaz ? Tehát minden rendben, nyugodtan ehetünk belőle rögtön kettőt....És a mellé adandó tejszínhez szinte nem is kell cukor....

Hozzávalók: (20 darabhoz)

20 dkg vaj
10 dkg étcsokoládé
20 dkg cukor
5 dkg kakaó
csipet só
175 gr tejföl (20%-os!)
2 nagyobb tojás
1 tk. vaníliakivonat
8 dkg liszt
20-25  dkg eper

Az epret megmostam, megtisztítottam és kockákra vágtam.
A sütőt 165 fokra előmelegítettem.
A vajat felolvasztottam a mikróban, beletördeltem a csokit, simára kevertem (lehet vissza kell tenni őket egy körre együtt, csak ne forrósítsuk fel). Kicsit hűlni hagytam, addig kimértem a cukrot, összekevertem a kakaóval és a csipet sóval, a tojásokat felvertem, a tejföllel és a vaníliakivonattal simára kevertem. A cukros kakaót adtam először a vajas-csokis masszához, azután a tejfölös-tojásos rész jött, a végén pedig rászitáltam a lisztet. Kézi mixerrel simára kevertem.

Egy 20x20-as négyzet alakú ( süthetjük bármilyen más formában is, lényeg, hogy kb 400 cm2 legyen az alapterület :) - pl egy 22 centis kerek torta vagy piteforma is jó ) magasabb falú fémtepsit úgy béleltem ki sütőpapírral, hogy a széle jól túllógjon a tepsi peremén, hogy könnyen ki lehessen emelni belőle a sütit, ha kisült. Elsimítottam benne a sűrű masszát, megszórtam az eperrel, és az előmelegített sütőben 40-45 percig sütöttem. ( Utolsó 15 percben mehet a tetejére alufólia lazán, - ekkorra már szép vékony kérge van felül a brownie-nak -, hogy száradjon ki az eper.)

Belül  picit krémes marad, nem kell túlsütni!

A tejföl és az eper  miatt kevésbé ütősen édes, és nemcsak tejszínhabbal, de vaníliafagyival is nagyon finom.
 

11 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Jó, hogy írtad a térfogatot, így legalább tudom, hogy miben süthetem, ami nekem van itthon...Nagyon finom sütike és eperrel megdobva még jobb lehet...:o)

Gabriella írta...

Szuper ötlet! :)

chriesi írta...

Ez merénylet! :)

chriesi írta...

már a sütőben! :))))

zazálea írta...

ez így nagyon rendben van, olybá tűnik.... :)

Piszke írta...

és Noémi, jó lett?? Ilyenkor mindig izgulok :)

Eri Nails írta...

Hol lehet szerezni vanília kivonatot?

Névtelen írta...

Délelőtt megsütöttem, nem utoljára. Mint az álom! Nagyon-nagyon finom lett!
Köszönöm: Judit

Piszke írta...

Judit örülök :)!

Cs.ery: netes rendelés, vagy Pesten pl. a Culinaris. 100ml 2000 Ft körül van, de egy évig elég. DE: 1 dl vodka és két félbevágott vaníliarúd, oldalt fel is hasítva 1 hónapig áll sötét, hűvös helyen: vaníliakivonat :)
Ha nincs ennyi alkohol otthon, én szoktam egyszerűen a dr.Oetkeres kis kémcsős vaníliarudat is felhasítani, feltöltöm a kémcsövet vodkával, és ezután állni hagyom. Ez nagyon tömény lesz, így viszont kevesebb kell belőle, és lehet utána hígítani is.

Csibe írta...

Nagyon tetszik, vittem! :)

Konyhavirtuóz írta...

Elkészítettem, köszönöm szépen a receptet, igazán ütős darab!:))

Related Posts with Thumbnails