2012. május 24., csütörtök

Citromos-fokhagymás krumplikarikák



Igen jön az újkrumpiszezon, a legeleslegjobb parázskrumplival legelöl, de azért a régit el kell használni... Jó régóta nincs nálunk olajban sütés, így vannak tartva a szegény férfinépek mifelénk, helyette van steakkrumpli sütőben sütve, kevés olajjal, sok fűszerrel. Ennek egyik variánsa ez a köret, ami nagydarab sült húsok mell való, de a citromos fokhagymás szaft a sok friss petrezselyemmel eteti magában is. Nem várt pozitívum, hogy a tepsibe sorakoztatás módja miatt a krumpli egyik fele pirult, a másik fele pedig fűszerekkel átitatottan omlós.

Hozzávaló:

1 kg sütni való krumpli
2 tk só
5 dkg vaj
4 gerezd fokhagyma
fél citrom leve és reszelt héja
kis csokor petrezselyem
bors

A jól  megmosott krumplit (héja maradhat) fél centis karikákra vágtam, leszárogattam és egy mély porcelán tálban, folpackkal szorosan letakarva 5 percre a mikróba tettem, a legmagasabb fokozatra.

Közben a petrezselyem kivételével az öntet hozzávalóit összekevertem - a vajat olvasztva), átforgattam a krumplit benne, lesorakoztattam a tepsibe és 200 fokon kb. fél óráig sütöttem. ( A tál alján maradt szaftot is egyenletesen száétlocsoltam a tepsiben lévő krumplin.)

Sütés közben még pár vajforgácsot  és 10 perccel a vége előtt az apróra vágott petrezselymet is rászórtam.
 

3 megjegyzés:

duende írta...

Nagyon guszta! :) Nyelek nagyokat...

"saját levében" írta...

Új hír ez a citrom dolog, ki fogom próbálni!

Gabriella írta...

Ó, de szép és guszta! :) Imádom az újburgonyát! A citrom dolog nekem is új, de jó ötlet.

Related Posts with Thumbnails