Keverjünk, dobáljunk, morzsáljunk.
Körülbelül ez a süti munkamenete, a marcipán pedig még karácsonyi bónusz, amikor sikerült úgy feltölteni a készleteket, hogy három torta után is maradtak komoly tartalékok. Persze a Válogatós Bandának még eper is csokival a legjobb, ezért kapott csokis rácsozást, bár azt nem árultam el nekik, hogy ehhez három kockányit használtam el :D. Marcipán hiányában a morzsa készíthető csak simán vaj-cukor liszt egyenlő arányú keverékéből, (10-10-10 dkg) de a liszt fele helyettesíthető is bármilyen darált csonthéjassal. A morzsába lehet tenni ízesítésként vaníliát, fahéjat, reszelt narancshéjat, mindenki fantáziájára és jó ízlésére bízva, szóval ez egy kamrapolc-kompatibilis süti, és 15 perc alatt be lehet tolni a sütőbe. Kerek formában csak egy kis tejszínhab vagy édes görög joghurt-réteg választja el a marcipános-epres tortaszelettől.
Hozzávalók: (20x20-as szögletes formához 16-20 szelethez, 22cm-es kerek formához)
15 dkg vaj
2 tojás
10 dkg cukor
15 dkg liszt
1 tk. sütőpor
1 tk. vaníliakivonat/ 1 vaníliáscukor
30-40 dkg eper
-a morzsához:
3 dkg vaj
3 dkg liszt
3 dkg porcukor
csipet só
20 dkg marcipán
A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A morzsával indítottam: marcipánt kockákra vágtam, a vajat megolvasztottam, belekevertem a cukrot, sót azután a lisztet,
villával összenyomkodtam a marcipánnal és a hűtőbe tettem.
Az alsó tésztalaphoz a lisztet és a
sütőport átszitáltam - nem jó kihagyni, sok extra levegőt ad a tésztának.
A vajat, a cukrot és a vaníliakivonatot kézi mixerrel pár perc alatt habosra kevertem, simára
kevertem a felvert egész tojásokkal, majd lapáttal forgatva egyenletesen belekevertem az átszitált
lisztes-sütőporos keveréket.
A
sűrű tésztát egy 20x20-as mélyebb tepsi sütőpapírral bélelt aljába
simítottam egyenletesen egy kanál hátával - a két ellentétes oldalán lógjon túl vagy 5
cm-rel a sütőpapír, mert majd ennek segítségével lehet a sütés végén
óvatosan kiemelni a puha tésztát - rászórtam az epret - a nagyobbakat félbe-négybe vágva,
majd rámorzsoltam marcipános tésztát.
Kb 40-45 perc a sütési idő, félidőtől takartam, hogy a morzsa ne nagyon piruljon meg.
Az étcsoki csíkozáshoz 3 kocka csokit olvasztottam meg a mikróban 560 watton 3-4-szer átkeverve, pár másodperces körökben, és egy icipicit kivágott sarkó zacskó volt a célszerszám.
Az alsó tészta puha, de könnyű, az eper nem sül szét, de szaftos, a marcipán morzsa meg csak épp picit ropogós a tetején....
A piszkés-epres morzsasüti volt a kiindulópont.
6 megjegyzés:
Szeretem a dobálós, morzsálós recepteket :) nagyon jól hangzik!
DE fincsa lehet!!!
Válogatós Banda milyen nemű tagokból áll, ha szabad megkérdezni?
Üdv,
Ildi
Nemek aránya egyenlő :)
Finom lett, nekem legalább egy óra kellett, hogy átsüljön (légkeverés, 160). Viszont marcipán nélkül szerintem nem lenne elég édes... így pont jó volt, és dettó olyan lett, mint a képen.
Nagyon finom, szuper süti. Át is vettem a saját blogomba, köszi a receptet. A hétvégén málnával is ki akarom próbálni :)
Nagyon finom lett, köszönöm a receptet!
Megjegyzés küldése