2012. május 31., csütörtök

Portóis-narancsos rebarbarakompót



Ültessen mindenki rebarbarát....Itt a homokon, déli tűző napon is gyönyörűen nő, kibírta az idei mínuszokat takarás nélkül, szerintem mivel  egy  virágágyás kellős közepén pompázik, tényleg virágnak képzeli magát, és ez jót tesz az önbizalmának...És bár most mindenki rebarbarát hajkurász, nálunk a szezonban megelégszenek a Népek egy sütivel, egy kevert dzsemmel, én tervezek még egy chutney-t belőle, és erre egy termetesebb bokor tökéletesen elég is. Mondjuk egy piros rebarbara még elférne,így hát  szegény ember zölddel főz....


Hozzávalók: (2 db 2  decis üveghez)

6-8 rebarbaraszár, mérettől, vastagságtól függően.
1 dl friss narancslé
1 dl portói (ruby)
2 tk. méz

A rebarbarát alaposan megmostam, megtisztítottam - én szeretem kicsit lehúzgálni a külső, vastagabb héját - és centis darabokra vágtam. A többi öszekevert hozzávalóval felforraltam, kis lángon 3 percig főztem és forrón a mikróban sterilizált üvegekbe szedtem, a portóis levével felöntöttem,  a kisterilizált fedőt rácsavartam. Ezután száraz dunsztban, lassan hűtöttem ki. (  Nem kell tovább főzni a rebarbarát, puhul még a dunsztban is.) Ha marad ki szirup azt gyorsan elnyalogatjuk felhasználhatjuk fagyiöntetnek pl.
Biztos ami biztos, hűtőben tartom, egy hónap alatt semmi baja nem lett, csak lassan elfogyott, vaníliafagyival a legjobb :)



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails