2011. október 18., kedd

Rozmaringos-chilis rakott zeller




Krumpli is van benne, sőt. 
De  én le nem írom azt, hogy rozmaringos-chilis zeller-burgonyagratin, az biztos, pedig választékos és elegáns lenne, és ember soha el nem készítené azután, hogy elolvasta a címet. Aminél már csak egy borzasztóbb  van, a csőbensült... Gyermekkoromban elég bizarr képzettársításokat fűztem ehhez a szóhoz, hatalmas nagy betoncsövek jelentek meg a szemem előtt, de hogy mi közük van a főzéshez-sütéshez, na azt nem tudtam kitalálni....
Holott ez egy igazán jólsikerült köret lett, felkerült a repertoárba, és ha lenne itthon rajtam kívül, aki hétvégi ebéd keretében díjazza a csak  vega cuccokat, írhatnám azt is, hogy főétel. A zeller az én sütőtököm, mellette a rozmaring meg a chili már rossz nem lehet, a krumpli ad azért kis testet neki, közérejtve van némi megpirított bacon is ( ja, akkor nem vega, de kihagyható persze) és kis luxus hozzá, a fűszerekkel megbolondított tejszín.

Hozzávalók: ( nálunk gond nélkül 2 személyre köret)

5 dkg bacon
25 dkg krumpli
25 dkg zeller
1 gerezd fokhagyma
1 ág rozmaring
1 chili
2 dl tejszín
2 dl tej
1 ek dijoni  mustár


A bacon-t apróra vágtam és kis lángon kisütöttem a zsírját. Kiszedegettem a serpenyőből, a megmaradt zsíron megfuttattam a fűszereket és összeforraltamvelük a tejet, a mustárt és a tejszínt.
Közben a krumplit és a zellert megpucoltam és zöldséggyalun vékony szeletekre gyalultam.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
Egy 23 centis kerámiatálat kivajaztam, és sorban lerétegeztem a krumpli- és zellerkarikákat, a rétegek közé bacon-t szórtam, sóztam,  locsolgattam rá a fűszeres tejszínt, majd alufóliával borítva 40 percet, majd anélkül 10 percet sütöttem. Nálam pont befért a sült mellé, így pont egyszerre lettek kész.

2 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon finom lehetett! A zellert levesből mindíg én eszem meg nagyon szeretem, így krumplival fűszerekkel is biztosan nagyon finom!

Vesta írta...

"A zeller az én sütőtököm" - ez nagyon tetszik :))

Related Posts with Thumbnails