2011. október 19., szerda

Körtés-hagymás kardamomos relish



Vagy chutney. Erre azt hiszem, tényleg nincs magyar szó, viszont ez lett az év körete nálunk. És bár a karácsony igenis messze van, több mint két hónap, és november közepe -vagyis advent - előtt nem valószínű, hogy gasztroajándékokon törtöm a fejem, de majd lesz egy fül, ha a munka és a Zélet közepette sikerül egy ilyen fület kreálnom fentre,  (nem szólva azokról, amiket fel kéne tölteni címkékkel )- ezt mégis ajánlom gasztroajándékként mindenkinek, aki szereti a kicsit különlegeset. Én tökéletesen el tudom képzelni egy nagydarab marhahús, tarja vagy hamburger mellé, nálunk egy sima kis konfitált kacsacombot abszolút szofisztikált ebéddé változtatott.. Ráadásul talán az egy  kardamomon kívül könnyen elérhető alapanyagokból készül, nagyobb mennyiségben is készíthető, üvegbe zárható, és melegíthető.Én most frissen használtam fel, de ha apróbbra vágjuk a hagymát és a körtét, akkor lekvárszerűbb állagot kapunk.

Hozzávalók:

35 dkg hagyma
2 nagy vagy 4 kisebb körte
2 ek. vaj
1 ek. olaj
1 dl portói
2 ek fehérborecet
2 ek méz
2 nagy csipet reszelt szerecsendió
8 zöldkardamom magja megtörve
1 ek balzsamecet
kevés só és bors

A körtét meghámoztam, felkockáztam, és a portóiba áztattam.
A negyed karikákra felvágott hagymát kevés sóval és a mézzel vastag teflonserpenyőben kis lángon 15 perc alatt , néha megkevergetve, megpároltam a vaj és az olaj keverékén. Hozzáadtam a körtét, majd 10 perc után a portóit és a fehérborcetet. 15 perc alatt szépen beredukálódott a szaft, ekkor került bele kevés bors, a szerecsendió, a kardamomból mozsárban megtört magvak és a balzsamecet.1-2 perc összepárolás után kész volt a relish, és milyen jó volt!

A recept kevés átalakítással erről az oldalról származik.

2 megjegyzés:

Marmalade írta...

Körte hagymával? Eddig még kimaradt nálam, de ez nagyon ínycsiklandó receptnek tűnik!

Piszke írta...

Tényleg szuper volt..tökéletesen kiegészítik egymást, persze sima édes vöröshagyma volt. A kardamom pedig hatalmasat dob még rajtuk.

Related Posts with Thumbnails