2011. január 4., kedd

Heston Blumenthal tökéletes sült pulykája portóis-narancsos vörösáfonya-szósszal




Sok-sok oldalt meg lehetne tölteni írásokkal, amelyek arról értekeznek, hogy a főzéshez, egy jó ételhez vajon érzés és szív, vagy a technikák és alapanyagok kiváló ismerete szükséges inkább. Nagymamámnak biztos fogalma se volt arról, hogy  hogyan alakulnak ki a gluténszálak,  amikor a liszt  folyadékkal érintkezik, mégis olyan rétestésztát húzott érzésből és gyakorlatból, amin keresztül  el lehetett olvasni az aheti Szabad Földet. Ez  szerintem ugyanúgy lenyűgöző, mint amikor valaki fizika, kémia és anyagismeret segítségével meg is magyarázza, hogy hogyan lehet selyemsál könnyűségű tésztát nyújtani. Ráadásul Heston Blumenthal valahogy külsőre is tökéletesen passzol az ilyen  projektekhez: tökéletes megszállott külseje van. Hidegen csillogó szemüveg, alighaj, elszántan fókuszáló tekintet.Karácsonykor megpróbáltam elkészíteni a tökéletes sült pulykát, szerintem annyit elég elmondanom, hogy a Válogatós Banda egyetlen kifogása ez volt: Anya, miért nem eszünk gyakrabban pulykát !?!?!?

Hozzávalók:

1 bébipulyka (3-4 kg)

literenként 8 dkg só

20 dkg vaj

3 hagyma

2 sárgarépa

3 póréhagyma

fél dl. fehérbor

2-2 ek. aprított  rozmaring és kakukkfű ( ha szárított, elég a fele)

só,bors


A pulyka nyakát, szárnyvégét levágtam és belsőségekkel együtt hűtőbe raktam. A pulykát egy akkora lábasba raktam, amiben teljesen ellepheti a víz. Ezután a vizet leöntöttem, megmértem, hány liter, és literenként 8 dkg sót feloldottam benne. Visszaöntöttem a pulykára és egy éjszakát állni hagytam az oldatban.

Reggel a pulykát  sima hideg vízbe raktam át egy órára, úgy, hogy közben háromszor cseréltem rajta a vizet, majd szárazra töröltem, a fűszerekkel  kevert vaj felét  bemasszíroztam a bőre alá, sóztam és borsoztam.
Ezután  már a pihenős rész jön: 210 fokra előmelegített sütőbe raktam a felkarikázott zöldségekkel és a fehérborral, fél órára, hogy színt kapjon,  majd 130 fokra levett sütőben további 2,5 órát sütöttem, ( kilónként 40 percet számoljunk sütési időnek) és a másik 10 dkg, fűszerekkel kevert vajjal kenegettem közben háromszor. A sütés felénél mellétettem a nyakat és szárnyvégeket, az utolsó 45 percre pedig a májat és a zúzát.

Kétféle szósz készült hozzá: a pecsenyelevet a sült zöldségekkel turmixoltam, a másik pedig portóis-narancsos vörösáfonya:

10 dkg aszalt vörösáfonya

2 nagyobb narancs leve

fél dl portói (tawny)

2 csipetnyi őrölt szegfűbors

Az áfonyát a kifacsart narancslében áztattam a sütési idő alatt, majd felforraltam, hozzáadva a portóit és a szegfűborsot is; turmixoltam.


9 megjegyzés:

Judit írta...

Wow!!!

Nyárikonyha írta...

egy majdnem ilyen chutney receptem van, majd felrakom. én vadlazachoz ettem, hát nem volt rossz!:-))

chriesi írta...

A tökéletes csirkéjét már megsütöttem, viszont kötve hiszem, hogy találnék itt akkora pulykát ami belefér a fazékba. :D

Dió Bisztró írta...

Tökéletes sült csirkéjét nyílt szinen felgyújtotta:DDD Kész vagyok a palitól, de tényleg, amilyen ő olyan a projekt:DD De jók a kajái, csak legyen annyi idő, hogy végig menj folyamatokon. Gratulálok!

Piszke írta...

A karácsonyi konyhulás mellett ez nem is volt vészes! Csak egy konyhai óra kell hozzá még jó hangos csengővel...

á la carte kulinaria írta...

Én imádom azt a pasit! Meg van a Tökéletesség nyomában című könyve... brutális. A tökéletes sült csirkét két napig kell készíteni...nah, ki fogom próbálni, egyszer. többször nem biztos. de nem is ezért imádom, hanem azért mert a maga nemében különlegesség ez a fazon, elképesztő elszánt és valóban, még a külseje is olyan! Most, hogy mondod... és a Paprikán a magyar hanggal együtt zseniális.

Anna írta...

Nemsemmi. Szerintem errefele nyáron lehet ekkora pulykát kapni. Az biztos, egyszer én is kipróbálom.
A kép nagyon ennivaló!

Piszke írta...

Akkor ez a pulyka nem is vészes, hiszen este 8kor kezdte a sós fürdőt , és másnap egykor már az asztalon volt... Szerintem a Tökéletes lakomák, vagy melyik az a történelmi sorozata, na abban teljesen kattantra vették a figuráját. De biztos csak show-biznisz túlzás, igaz ott az ételek egy részét is nehezen kóstolnám meg.

Vesta írta...

Ez a pasi méltó rá, hogy használjuk a nevét.

Related Posts with Thumbnails