2010. július 3., szombat

Csokoládés-mogyorós ribizlitorta



Málna inkább csak legelnivaló mennyiség van - a sült dzsemnek valót megveszem - , de ribizlinek bőviben vagyunk. Így mindjárt jön is majd pár ribizlis recept egymás után, a gyerkőcök (is) klasszikusat szeretik a legjobban, de rögtön utána népszavazással ezt a csokisat kérték. Én már a kicsit módosított receptet írom be, mert az eredetiben kevésnek találtatott a tejszín, és a finom mogyorós-csokis tészta pedig nagyon intenzív ízű és mennyiségre is rengeteg - a leírthoz képest is lehet még egyharmadával csökkenteni a hozzávalókat. Egyébként nagyon kiadós, minimum 12, de akár 16 szeletre s vágható, és jót tesz neki egy egyéjszakás érlelés a hűtőben. Mindenki elégedett: gyümölcsös ugyan (ráadásul nyers), mogyorós is, csokis is - nem néz ki egészséges, ezért kiskorú szemmel élből visszautasítandó édességnek.


Hozzávalók(26 cm-es formához):


15 dkg liszt

10 dkg darált mogyoró

3 ek.kakaópor

2 tk.sütőpor

10 dkg puha vaj

12 dkg cukor

4 tojás

10 dkg étcsokoládé



-a töltelékhez:

3 dl tejszín

1 ek vaníliás porcukor

fél kiló leszemelt ribizli

1 habfixáló

0,5 dl piros gyümölcsszörp vagy valamilyen gyümölcslikőr/vodka/konyak



A sütőt 180 fokra előmelegítettem.

Az első négy - száraz - hozzávalót összekevertem. A vajat habosra kevertem a cukorral, hozzáadtam a tojások sárgáját és a mikróban 400 watton 3 perc alatt megpuhított étcsokit.
A száraz és nedves hozzávalókat összekevertem (nagyon sűrű massza lesz), majd az 5 tojásfehérje keményre vert habját két részletben beleforgattam - az első adagot alaposabban, hogy fellazítsam a tésztát, a másodikat már óvatosabban, ne törjön össze a hab.

Sütőpapírral bélelt 26 cm-es formában eligazítottam a sűrű tésztát, ami 30 perc alatt tökéletesre sült - ekkor már tisztán jött ki belőle a beleszúrt hústű.

Kihűlés után a tortalapból egy félcentis réteget levágtam és morzsásítottam. A megmaradt lapot fél deci málnaszörppel megcsöpögtettem, rákentem a habfixszel és porcukorral felvert, ribizliszemekkel kevert tejszínt, a tetejére szórtam a morzsát és egy éjszakára behűtöttem.
Nem kellett rátukmálni a Népekre, viharsebességgel eltűnt a hűtőből.


Az Édességek c. Nova Szakácskönyvtár sorozat receptje alapján.

12 megjegyzés:

Alexandra írta...

Nahát...!
Ma sütöttem meg a Schwartzwald (Fekete-Erdő) torta csokis piskótáját, nagyon hasonló hozzávalókkal - ugyanebből a könyvből :)))
Az egyik kedvenc szakácskönyvem, azon kevesek egyike, melyet külföldre is magammal hoztam :)
Biztos finom ez a torta is.

Piszke írta...

Még egyetlen receptben sem csalódtam ebben a könyvben, nagyon szeretem :).

Névtelen írta...

Nagyon gusztusos!

Kata írta...

Ez merénylet kérem szépen!:) húúú, rögtön be tudnék falni belőle egy fél tortát....

lúdanyó írta...

Nekem is megvan ez a könyv és ez az egyik kedvencem belőle :) Sokszor megsütöttem már, tényleg nagyon finom :)

Puszedli írta...

Tényleg merénylet! Nagyon szép lett.

Moha írta...

Nagyon szép, viszem a receptet:) Ribizlis sütik jöhetnek nálunk is minden mennyiségben.

Zizi írta...

Hmmm, jól hangzik a recept! Meg kellene sütni... :)

Piszke írta...

Köszönöm lányok!! :)

Kisbab írta...

Annyira sírtam és mérgelödtem :(. Megsütöttem barátomnak ezt a szép Tortát és......elfelejtettem a Szörpöt :( ... Nem tudom így milyen lesz, a hütöben van még és holnap fogjuk enni :(....

Névtelen írta...

A 4 tojás 5 fehérjének keményre vert habja? ;) Különben épp "rajta vagyok az ügyön". Zsófi

Piszke írta...

Megnéztem a könyvben...:4 tojás. Így a fehérje négy Szerintem az ötödik a leírásomban biztos a hűtőmben árválkodott :)

Related Posts with Thumbnails