A kép nem lámpafényes. Ennek a kalácsnak ilyen a színe...Már egy ideje kinéztem magamnak, és mikor most elolvastam odafigyelve a receptet, elég furcsának tűnt, de hát szombat van, kelt tésztára áhítozott a Nép, annak meg idő kell, nem lehetett sokáig habozni. Nem bántam meg, szuper sütivel gyarapodott a repertoár, bár a narancsdzsem miatt, ami alapból kicsit kesernyés, finnyáskodott az apraja, közölték, a tészta maradhat, csak legközelebb rengeteg kakaóval, légyszi, anya.
Szóval a tésztára visszatérve, ennél egyszerűbbel még nem nagyon találkoztam: élesztős, de nem kell dagasztani, (tényleg, még az is meg tudja csinálni, akinek nemhogy kenyérsütőgépe nincs, éppúgy mint nekem, hanem dagasztókaros robotgépe se) csak keverni, van benne sütőpor meg szódabikarbóna is (hogy van valami jelentőségük, vagy nincs, nem tudom, legközelebb lehet, kihagyom őket), az eredmény könnyű, repülős, foszlós, nagyon kiadós, magát etető kalács. Igaz, diétásnak nem nevezhető, de hát ami jó van az életben....
Ez a mennyiség komplett kitöltött egy 26 cm-es tortaformát és egy 15X25 ös jénai tálat, így legközelebb lehet kétféle, a nagyoknak az eredeti fahéjas-juharszirupos-kávés, a kisebbek meg egyék csak a csokisukat!
Hozzávalók:
-a tésztához
62,5 dkg dkg liszt
12 dkg vaj
10 dkg cukor
0,5 liter tej
1 cs( 50 dkg liszthez való) szárított élesztő
1 púpozott kk. sütőpor
1 csapott kk. szódabikarbóna
-töltelékhez
8 ek. narancsdzsem
5 dkg olvasztott vaj
-az öntethez:
10 dkg cukor
3 dkg olvasztott vaj
1,2 dl narancslé
fahéj ízlés szerint
A fura kelt tésztát úgy kellett kezdeni, hogy egy nagy lábasban felmelegítettem a cukrot, a vajat és a tejet egészen forróra, éppcsak hogy ne forrjon. Ezután hűlni hagytam egészen langyosra, hogy ne ölje le az élesztőt. Az élesztőt ezután beleszórtam, elkevertem kicsit,vártam pár percet, és belekevertem 50 dkg lisztet.
Ekkor nagyjából nokedlitészta keménységű volt, egész kevés keverésre sima lett rögtön. Letakarva kelt 1 órát, ezután rászórtam a maradék 12,5 dkg lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát, beledolgoztam részben fakanállal, részben kézzel már a munkapulton, kicsit átgyúrtam és kb.50X25-ös téglalappá nyújtottam.
Megkentem a lágy vajjal, rákanalaztam a narancsdzsemet, a receptet követve megszórtam ugyan cukorral- sokkal kevesebbel, így az a gyerekeknek kevésnek bizonyult - , majd a hosszabbik oldaláról feltekertem. Jó 2,5 cm-es szeleteket vágtam és besorakoztattam a formákba, majd megint hagytam nőni őket 20 percig.
Ekkorra a sütő is előmelegedett 200 fokra, de amint betettem a tésztát, visszavettem 180 fokra.Mivel az eredeti receptnél vastagabb csigákat vágtam, 45 perc kellett a teljes átsüléshez, és 20 perc után alufóliát is tettem a tetejére.
A forró csigákat még a formában meglocsoltam az olvasztott vajjal, fahéjjal, narancslével elkevert porcukorral.
A recpetet Pioneerwoman-tól tanultam.
Ez a mennyiség komplett kitöltött egy 26 cm-es tortaformát és egy 15X25 ös jénai tálat, így legközelebb lehet kétféle, a nagyoknak az eredeti fahéjas-juharszirupos-kávés, a kisebbek meg egyék csak a csokisukat!
Hozzávalók:
-a tésztához
62,5 dkg dkg liszt
12 dkg vaj
10 dkg cukor
0,5 liter tej
1 cs( 50 dkg liszthez való) szárított élesztő
1 púpozott kk. sütőpor
1 csapott kk. szódabikarbóna
-töltelékhez
8 ek. narancsdzsem
5 dkg olvasztott vaj
-az öntethez:
10 dkg cukor
3 dkg olvasztott vaj
1,2 dl narancslé
fahéj ízlés szerint
A fura kelt tésztát úgy kellett kezdeni, hogy egy nagy lábasban felmelegítettem a cukrot, a vajat és a tejet egészen forróra, éppcsak hogy ne forrjon. Ezután hűlni hagytam egészen langyosra, hogy ne ölje le az élesztőt. Az élesztőt ezután beleszórtam, elkevertem kicsit,vártam pár percet, és belekevertem 50 dkg lisztet.
Ekkor nagyjából nokedlitészta keménységű volt, egész kevés keverésre sima lett rögtön. Letakarva kelt 1 órát, ezután rászórtam a maradék 12,5 dkg lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát, beledolgoztam részben fakanállal, részben kézzel már a munkapulton, kicsit átgyúrtam és kb.50X25-ös téglalappá nyújtottam.
Megkentem a lágy vajjal, rákanalaztam a narancsdzsemet, a receptet követve megszórtam ugyan cukorral- sokkal kevesebbel, így az a gyerekeknek kevésnek bizonyult - , majd a hosszabbik oldaláról feltekertem. Jó 2,5 cm-es szeleteket vágtam és besorakoztattam a formákba, majd megint hagytam nőni őket 20 percig.
Ekkorra a sütő is előmelegedett 200 fokra, de amint betettem a tésztát, visszavettem 180 fokra.Mivel az eredeti receptnél vastagabb csigákat vágtam, 45 perc kellett a teljes átsüléshez, és 20 perc után alufóliát is tettem a tetejére.
A forró csigákat még a formában meglocsoltam az olvasztott vajjal, fahéjjal, narancslével elkevert porcukorral.
A recpetet Pioneerwoman-tól tanultam.
7 megjegyzés:
Nagyon guszta, szerintem nekünk a narancsos bejönne!!
Tényleg különleges a tésztája, dehát legalább nem az a megszokott:))
hát ezt engedelmeddel feljegyeztem magamnak a jövő hétre!:)
Huh ez nagyon jól néz ki : )
Aki kelt tésztát már csinált sokszor, annak ujjgyakorlat, aki meg fél valamiért csinálni, annak szerintem ezzel kell kezdeni, annyira egyszerű! (..és finom:))
Ó, elvesztem! Hogy lehet, hogy mindig a legjobb sütiket teszed fel és nekem mindig, de tényleg mindig csupa nyál lesz a gépem?
Pár hete elkészítettem tőled ezt finomságot is! Nagyon finom lett :) Már lapozgatok is a blogod, hogy mi legyen a következő süti, amit kipróbálok! :)
Ami fenn van, az nekem úgy sikerült, ahogy le van írva-fotózva, ha van valami kérdésed, írj nyugodtan a blogos e-mail címre!
De jó hogy eszembe juttattad ezt s ütit Eszter! Már nagyon régen csináltam és ez pont tökéletes munkanap utáni kelt-tészta vacsora :)
Megjegyzés küldése