2009. április 30., csütörtök

Erdei gyümölcsös torta reloaded


Amikor feltettem a húsvéti mascarpone-tortát, ígértem, hogy egy kicsit pénztárcakímélőbb változatával sem maradok adós. Volt is rá alkalom mindjárt egy hét múlva. Nagyon egyszerű elkészíteni, sőt, ha nem akarjuk, még a sütőt sem muszáj bekapcsolni miatta. Hogy mennyire legyen édes, az abszolút egyéni ízléstől függ, ez a recept szerintem épphogycsak az. A látványossága miatt nagyon könnyű vele elismerést aratni, és szerintem még az is meg tudja csinálni, aki még életében nem készített komolyabb süteményt.


Hozzávalók:

15 dkg babapiskóta
10 dkg vaj
( de lehet 3 tojásból piskóta is, mint itt)

0,5 kg túró
1 natúr joghurt
3 dl tejszín
2 habfix
2,5 dkg zselatin
15 dkg erdei gyümölcs-keverék
6 evőkanál porcukor

babapiskóta a szélére (elhagyható)
26 cm átmérőjű kapcsos forma


A babapiskótát az aprítógépben morzsává aprítottam, (gép nélkül egy zacskóban nyújtófával gyorsan porrá lehet törni) és a vajjal masszává gyúrtam. Egy kanál hátával belelapogattam egy 26 cm-es tortaforma aljába, és beraktam a hűtőbe.

A túrót és a natúr joghurtot szintén az aprítógépben simára kevertem 2 evőkanál porcukorral. ( Régebben a krumplitörővel működött ugyanez.)
A tejszínt habbá vertem az utasítás szerint a két habfix-szel és egy evőkanál porcukorral és óvatosan összekevertem a túrós krémmel.
A zselatinból 2 dkg-ot 3 ek vízben elkevertem, kicsit állni hagytam, azután még egy evőkanál vizet hozzáadva lassú tűzön felmelegítettem míg sima folyadék nem lett, és hozzácsorgattam a túrós-tejszínes masszához, jól összekevertem a kézi mixerrel.

A gyümölcskeveréket 2 ek porcukorral felolvasztottam és a túrómassza egyharmadához kevertem, hozzáadva az előzőek szerint elkészített további fél dkg zselatint is. (1 ek vízben áztatva, további egy ek. vízzel felmelegítve.)

A torta szélét félbevágott babapiskótával raktam körbe, ezután ráöntöttem a gyümölcsös krémet, majd a sűrűbb natúr részt. Ez utóbbi nehezebb, így magától sem lesz egyenletes a két krém eloszlása, de óvatosan belekotorásztam kicsi a kanál végével a márványosabb külsőért.

Télen gyakran szoktam sok vegyes, színes gyümölccsel megpakolni, kevés tortazselével áthúzva, ( a teljesen haszontalan csillaggyümölcs ünnepi alkalommal nagyon fel tudja dobni a narancsos- fagyasztott málnás - kiwis keveréket) most néhány szem friss eper került a tetejére.

Pár óra elég a hűtőben a teljes szilárduláshoz.
Kisebb tortaformában is jó ugyanez a mennyiség, akkor magasabb tortát kapunk. Ha piskóta lesz az alja, akkor nagyjából pont a forma tetejéig ér a krém.



6 megjegyzés:

Méhn Niki írta...

Hmm, ez is fantasztikusan hangzik és néz ki! :)
Oda vagyok a gyümölcsös krémes tortákért!!

Piszke írta...

Egyszerű, gyors, nem igazán költséges és tényleg finom ez is

Cukroskata írta...

Nagyon jól néz ki :-)

SZINTIA írta...

Gyönyörű!:)

Belly írta...

Szia!

Ennivalóan gyönyörű:-D

Piszke írta...

Tényleg ilyen színe volt... a szeder kicsit túlsúlyban volt az erdei gyümölcsös zacskó alján :)

Related Posts with Thumbnails