Vajon érdekelnek valakit még a húsvéti receptek?? Persze ha nem teszem fel most, akkor meg jövőre már a feledés homályába vesznek, úgyhogy tekintsük ezt egy jövőbe mutató posztnak. A számomra anti-stressz-terápiás vacakolást jelentő marcipándíszítés egyébként is időszerűvé teszi, még akkor is, ha a mélyhűtött bogyósokat alkalmazunk. Bírom egyébként az olyan ételfotókat, amin egyszerre van jelen friss málna, eper, áfonya, szeder, ribizli, feketeribizli meg kökény, som és társai - én legalábbis ezeket egyszerre produkáló éghajlatot nem ismerek, úgyhogy a gyümölcsök tuti jet-legben szenvednek. Régóta tervezem egyébként az ezerszer legyártott túrótorta feltételét is, ez most annak egy kicsit kevésbé pénztácakímélő változata, az ünnepre tekintettel.
Hozzávalók:
a piskótához
3 tojás
3 ek cukor
3 ek liszt
negyed kk. sütőpor
A tojásokat szétválasztottam, a sárgáját a cukorral kézi mixerrel sűrű, világos, buborékot vető masszává kevertem. Hozzászitáltam a lisztet és a sütőport, elkevertem, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét két részletben óvatosan beleforgattam.
26 cm-es, alulra sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformában 175 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem. (10perc kb.)
a krémhez
25 dkg mélyhűtött erdei gyümölcs mix
500 gr mascarpone
2 natúr joghurt
30 gr zselatin
1 cs. habfixáló
2 dl tejszín
12 dkg porcukor
néhány kanál eperdzsem, 5 dkg marcipán és babapiskóta a díszítéshez
A joghurtot, a mascarponét és 10 dkg porcukrot összekevertem, a habfix-szel habbá vert tejszínt is összeforgattam velük. 2 dkg zselatint egy evőkanál vízbe áztattam, majd további 3 ek vízzel felmelegítettem, míg sima folyadékot nem kaptam. (Forralni nem szabad.) A zselatinos folyadékot kézi mixerrel a joghurtos krémbe kevertem.
A gyümölcsöket 2 dkg cukorral felolvasztottam, az előbbi módszerrel elkészített 1 dkg zselatint is hozzájuk adtam, majd a krém 1/3-ával összekevertem.
A piskótát néhány kanál eperdzsemmel megkentem, visszacsatoltam rá a kapcsos formát, ráöntöttem a gyümölcsös krémet, majd a tetején a joghurtosat elegyengettem. Óvatosan bele lehet kavarni egy villával is, akkor márványosabb lesz, de itt a gyümölcsös krém kicsit lazább az elején, ezért a sűrűbb mascarponés eleve belesüllyedt itt-ottt, ahogy kanalaztam a tetejére, ezért nem is piszkáltam.
A méretre vágott babapiskótákat a krém megdermedése (kb.3 óra a hűtőben) után eperdzsemmel ragasztottam a formából kiszabadított torta oldalára.
Ezután már csak a marcipándíszítés volt hátra. A virágokat beforralt meggylével, a leveleket pár csepp keserűmandula aromával színeztem.(Eredetileg beforralt spenótlevet akartam használni, de hát az időszűke..)
A méhecskék egy linzersütésből maradtak, fehér cukormáz, csoki és.. . sáfránnyal már nem volt időm vacakolni, ezért a cukormáz - a sárga csíkok - icipici curry eredménye :)
A marcipán házi készítésű, mézes, majd megosztom egyszer, ha olyan marcipános idő lesz.
Hozzávalók:
a piskótához
3 tojás
3 ek cukor
3 ek liszt
negyed kk. sütőpor
A tojásokat szétválasztottam, a sárgáját a cukorral kézi mixerrel sűrű, világos, buborékot vető masszává kevertem. Hozzászitáltam a lisztet és a sütőport, elkevertem, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét két részletben óvatosan beleforgattam.
26 cm-es, alulra sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformában 175 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem. (10perc kb.)
a krémhez
25 dkg mélyhűtött erdei gyümölcs mix
500 gr mascarpone
2 natúr joghurt
30 gr zselatin
1 cs. habfixáló
2 dl tejszín
12 dkg porcukor
néhány kanál eperdzsem, 5 dkg marcipán és babapiskóta a díszítéshez
A joghurtot, a mascarponét és 10 dkg porcukrot összekevertem, a habfix-szel habbá vert tejszínt is összeforgattam velük. 2 dkg zselatint egy evőkanál vízbe áztattam, majd további 3 ek vízzel felmelegítettem, míg sima folyadékot nem kaptam. (Forralni nem szabad.) A zselatinos folyadékot kézi mixerrel a joghurtos krémbe kevertem.
A gyümölcsöket 2 dkg cukorral felolvasztottam, az előbbi módszerrel elkészített 1 dkg zselatint is hozzájuk adtam, majd a krém 1/3-ával összekevertem.
A piskótát néhány kanál eperdzsemmel megkentem, visszacsatoltam rá a kapcsos formát, ráöntöttem a gyümölcsös krémet, majd a tetején a joghurtosat elegyengettem. Óvatosan bele lehet kavarni egy villával is, akkor márványosabb lesz, de itt a gyümölcsös krém kicsit lazább az elején, ezért a sűrűbb mascarponés eleve belesüllyedt itt-ottt, ahogy kanalaztam a tetejére, ezért nem is piszkáltam.
A méretre vágott babapiskótákat a krém megdermedése (kb.3 óra a hűtőben) után eperdzsemmel ragasztottam a formából kiszabadított torta oldalára.
Ezután már csak a marcipándíszítés volt hátra. A virágokat beforralt meggylével, a leveleket pár csepp keserűmandula aromával színeztem.(Eredetileg beforralt spenótlevet akartam használni, de hát az időszűke..)
A méhecskék egy linzersütésből maradtak, fehér cukormáz, csoki és.. . sáfránnyal már nem volt időm vacakolni, ezért a cukormáz - a sárga csíkok - icipici curry eredménye :)
A marcipán házi készítésű, mézes, majd megosztom egyszer, ha olyan marcipános idő lesz.
10 megjegyzés:
Hát ez nagyon szép lett !!
Gyönyörű szép!:))
Köszönöm a dicséreteket :) igazából ILYENEKKEL szöszmötölni..ez a hobbim
Hogy ez milyen jól jött volna nekem 2 nappal ezelött...
Ehető ám bármikor..pl. hétvégén :)
Hát igen...csak a párom szülinapjára ez nagyon jól jött volna.Mert amit készitettem...jó volt de nem az igazi.
Remekül néz ki :-)
A tejszín, amibe a habfixálót is bele kell tenni, azt felverve kell belekeverni a krémbe, ugye? Mert az nincs megemlítve. Ha errejársz írd meg légyszíves, mert szeretném pár napon belül elkészíteni ezt a szép tortát:)
Igen, persze, szép óvatosan összeforgatni. de javítom is a receptet, hogy egyértelmű legyen!
sikerült a torta, finom lett nagyon. A piskótákat az oldaláról én lehagytam, de így is tök jól nézett ki:). Egy hibát elkövettem viszont, a sütőpapírt a torta alatt hagytam, s amikor a szeleteket osztottam, meggyűlt vele a bajom. De mindig tanul az ember!:) Köszi a receptet!
Megjegyzés küldése