A kis mandulás sütemény kis tea(teás) süteménynek indult, még jó, hogy -remélve a legjobbakat - csináltam egy próbakört, mert ezt szántam az Angyalkára. Valószínűleg kevés volt az infúziós idő, mert csak késő délután főztem meg a Gárdonyi Teaház Cherry-Rum ízesítésű teáját hozzá, ami nálunk teljesen addiktív termék a téli időszakban. Mivel mandula is van benne, gondoltam, a sütinek sem árthat egy kis mandula, viszont sem a tea észbontó aromája, se a színe nem jött át a sütibe - így maradt ilyen kis mandulás sütemény, nagyon omlós, gazdag a dán vajaskekszekre hasonlító (csak finomabb, persze).
Hozzávalók:
24 dkg liszt
14 dkg vaj
8 dkg porcukor
2 tojás sárgája
1 dl tejszín
5 dkg darált mandula
A vajat és a porcukrot habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk és jól elkeverjük benne a tojássárgájákat, majd a tejszínt, a mandulát és a lisztet. (Kicsit lágy lesz a tészta, elbír némi lisztet még)
30 percet hideg helyen pihentetés után (muszáj, mert összegyúrva nagyon lágy) fél cm vékonyra nyújtjottam a tésztát, formákra szaggattam és kristálycukorba forgattam.( Lapostányérban a cukor, kicsit tunkolni kell). 165 fokra előmelegített sütőben kb.20 percig sütjük. Az utolsó pár percben alufóliával takartam, így megmaradt szép téli hófehérnek.
Hozzávalók:
24 dkg liszt
14 dkg vaj
8 dkg porcukor
2 tojás sárgája
1 dl tejszín
5 dkg darált mandula
A vajat és a porcukrot habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk és jól elkeverjük benne a tojássárgájákat, majd a tejszínt, a mandulát és a lisztet. (Kicsit lágy lesz a tészta, elbír némi lisztet még)
30 percet hideg helyen pihentetés után (muszáj, mert összegyúrva nagyon lágy) fél cm vékonyra nyújtjottam a tésztát, formákra szaggattam és kristálycukorba forgattam.( Lapostányérban a cukor, kicsit tunkolni kell). 165 fokra előmelegített sütőben kb.20 percig sütjük. Az utolsó pár percben alufóliával takartam, így megmaradt szép téli hófehérnek.
4 megjegyzés:
Szia Piszke!
Megkaptam az ajándékot, amit nagyon szépen köszönök Neked!:))
Minden olyan ínycsiklandó: a csokiméretű csokikönyv, az illatos arabica kávé és a csillagánizsmasnis PISZKElekvár, aminek már kérem is a receptjét!:))
(Ha nem titkos összetevőkből áll!:)
Legszívesebben már ma ki tenném a blogom "polcára", de én még filmre dolgozom, így van egy kis fáziskésés. De ami késik nem múlik...
Mégegyszer nagyon köszönök mindent!!!
Puszi: Szintia
Szia, igazán nincs mit...!! Remélem a csokiskönyvből lesznek fenn receptek, bár annyira tetszett, hogy szerintem kénytelen leszek megajándékozni magam is vele :)
A dzsemet meg mindjárt fölrakom, mostmár, hogy nem vagyok inkognitóban, azt a többiek is kérték még a múlt szombaton.
örülök, hogy eltaláltam az ízlésed, a blogról igazából csak a csokira volt biztos tippem!
A csokoládékönyvből már számtalan receptet kinéztem, csak legyen elég időm és csokoládém hozzá!:)
Jé, én is majdnem ugyanezt a sütit csináltam meg! :-)
Megjegyzés küldése