2007. szeptember 17., hétfő

Bounty


Pusztán a véletlen műve, hogy nem került fel ide még semmi kókuszos. Pedig van súlyos kókuszfüggő közöttünk, aki titkos Bounty-készletekkel operál, ami csak a kamrában történő rendrakáskor szokott kiderülni. Tehát olyan nincs, hogy ne fogyna el 24 órán belül bármi, ami kókuszos. Ezt a sütit még időben sikerült lefotózni... Egyébként itt a környékbeli cukrászdák mindegyikének állandó kínálatában szerepel, és nemhogy ugyanolyan, hanem még sokkal finomabb is. Egyszerű, látványos, elég nagy adag lesz belőle, vendégek is lenyűgözhetők vele.

Hozzávalók a kakaós tésztához:

1 tojás
2,5 dl tej
25 dkg liszt
25 dkg cukor
1 sütőpor
4 dkg kakaópor
5 dkg vaj

A sütőt előmelegítettem 180 C-ra.
A cukorhoz kevertem a puha vajat és az egész tojást, majd a tejet. Összekevertem a lisztet, kakaóport és a sütőport, majd az egészet hozzákevertem a tojásos-cukros-vajas keverékhez.
Kivajazott-liszetezett 30x30-as gáztepsiben tűpróbáig sütöttem. ( Kb.20 perc)

( Egyébként a Horváth Ilonában lévő kakaós lepény-recept is tökéletesen jó hozzá. )

Amíg a tészta sült, megcsináltam a kókusztölteléket. Ez lehet, hogy valószínűtlenül hangzik, de működik:

Hozzávalók:

25 dkg kókuszreszelék
2 dl tej
15 dkg cukor

A kókuszreszeléket a tejjel és a cukorral felforraltam. A kókuszreszelék milyenségétől is függ: enyhén nedves, semmiképp sem folyós állapotot kell elérni, ha híg lenne, kicsit tovább kell kavargatva főzni.

Amikor a tészta és a töltelék is meghűlt, a tésztát 3 részre vágtam, megtöltöttem a kókusszal, úgy, hogy a tetejére is maradjon egy vékonyabb réteg. Most piros gyümölcsök voltak kéznél - a fagyasztóból - ezekkel raktam ki a leendő szeletek tetejét - és tortazselével húztam át őket, a zacskón lévő utasítást követve. Persze agar-agarral is lehet, de az itt helyben sose jön szembe.
A kókusz miatt talán stílusosabb a mandarin (narancs)-kiwi a tetején, mint itt az összes helybéli cukrászdában, de akkor olyan téli-sütemény-külseje van. A lapokat vékony csoki- vagy lekvárréteggel sem húzom át, ez megakadályozná, hogy a kókuszban maradt nedvességet a sütilapok magába szívják, de szerintünk ez egyrészt direkt jó, másrészt olyan sok idő nem marad erre, mert fél napnál többet sose töltött még hűtőben.



11 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szerinted kevesebb cukorral is jó lehet a tészta? Nekem így talán édes lenne kicsit, de szívesen kipróbálnám, nagyon guszta, biztos finom is.
Titkos készlet spájzolva? Ez csak gyerek lehet. Esetleg pasi:))))

Piszke írta...

pasi, persze.

Hát ami a cukrot illeti, szerintem 5-tel kevesebbet biztos elbír, és 10-ig érdemes kockáztatni.

így elsőre tényleg sok a cukor benne, de nagyon kiadós, tehát elméletileg eloszlik...

Névtelen írta...

Biztosan jó ez így, csak én szeretem kevésbé édesen a dolgokat, a többi meg kénytelen azt enni, amit adok nekik, ők még sosem panaszkodtak ha édesebb volt, mint az én elképzelésem.
Ki fogom próbálni, istenien néz ki.

Névtelen írta...

Szerinted ha tortaformát szeretnék duplázzam meg a mennyiséget? Nem nagyot, csak hogy ne legyen lapos, a szabályozható karikában gondoltam megsütni.Írod, hogy elég nagy adag, de mennyire? Lehet, hogy a krémet megdupláznám, hogy kívülre is jusson.
Meg hogy állagilag bírja-e azt a formát? Eredetileg meg kellene lekvározni, vagy csokizni a lapokat?
Asszem több kérdés most nem jut eszembe...

Piszke írta...

Szóval, ha a piskóta/szerű tészta jól viselkedik, a nagy gáztepsimben (30X32) jó másfél centi magasra nő.Ez egy 26-os tortaformában szerintem 2 fele elosztva két normális tortalapot eredményez. Állagilag minden rendben, nekem még sose folyt ki a töltelék a lapok közül, pedig a négyzetes formát 3 téglalapra osztom, és minden féle körítés nélkül töltöm meg a lapokat.
a cukrászdában vagy lekvárral, vagy nagyon vékony csokiréteggel át vannak húzva a lapok. Ez azt jelenti, hogy sűrűbbre kell rotyogtatni a kókuszos masszát, mert a piskóta nem szív elméletileg szinte semmi nedvességet magába.Én ezt a lépést el szoktam hagyni, főképp lustaságból, meg a lekvár csak még édesebbé teszi, viszont el kell ismernem, a leheletvékony csikoréteg dob még az álcsokis tészta ízén egyet.
Ha kívülről is (tehát oldalt is) be akarod borítani, szerintem 1,5x-ös mennyiség elég, viszont a függőleges felületen nem vagyok benne biztos, hogy a töltelék megáll. Inkább kevés olvasztott csoki-kókuszreszelék vakolatot javasolnék a biztonság kedvéért.

Piszke írta...

Tehát ha szép magas torta kell, akkor a tészta 1,5X-ös adagja 3 részben kisütve a tökéletesség.

Névtelen írta...

Ne gondold, hogy ennyivel megúsztad :)Milyen állagú a tészta? Nem lehet egyszerre sütni és felvágni, nem piskótaszerű?A külön sütés nem vonz valahogy, hajszás napom lesz...
A többit köszi!!:))

Piszke írta...

Hát... a tészta maga piskótaszerű lesz megsütve, csak épp tömörebb, sűrűbb valahogy, aminek az az oka, hogy csupán 1 tojás van benne, aminek nincs külön a fehérje sem felverve, sokkal nagyobb a lisz és a cukor arány, plusz a külön zsiradék. szóval piskóta, de mégse. Talán 26-os formában merném sütni egyszerre az alapadagot, viszont még sose próbáltam, és nem tudom a közepe mikorra lenne oké. És nincs benne sok sütőpor ill. plusz szódabikarbóna. tudom milyen egy igazi szülinapi készülődés, talán az beleférne, hogy mondjuk 2 kisebb, 20-23-as forma (vagy forma+hasonló lábas, és aztán még külön a harmadik lap.
most nézem a leírásomat, a sütési idő nagyjából jó, de ha csak tényleg felmelegedett.Lényeg a tűpróba.
Megnéztem a képet, tudom, hogy rányitogattam a sütőajtót, így centi magas lett a kész tészta.
Az én sütőmben, mivel nem légkeveréses, hajlamos a széle kevésbé feljönni mint a közepe.így most maradt tökéletesen egyenletes...

Névtelen írta...

Köszönöm szépen a segítséget:)))))

Piszke írta...

Igazán szívesen.És?? És???

Névtelen írta...

És majd legközelebb pontosan csinálom...
És a fotód is sokkal szebb!!:)))

Related Posts with Thumbnails