2007. szeptember 9., vasárnap
Rozsdás hús
Epe- és gyomorbetegek gyorsan nézzenek mást.
Régesrégóta főztük (vagy inkább sütöttük) otthon lányok ezt a receptet, amit anyukám egyik szomszédasszonyától tanult - aki állatorvos feleségeként az ínséges 80'-as években is rendszeresen jutott szép marhahúshoz -, amikor egy kósza Lakáskultúra főzési rovatából (Lajos-Hemző szerintem) megtudtam, hogy mi a becsületes (fenti) neve. Ott mintha lett volna még valamivel bonyolítva, de én maradtam a mi verziónknál.
Az egész lényege, hogy ha már mindennap (vagy legalább másnap) nem veszünk/eszünk borjúbélszínt, akkor is részesüljünk a szánkban finoman elomló marhaszelet élményében.
Hozzávalók:
70 dkg marhahús ( pl. comb, felsál )
70 dkg vöröshagyma
só
bors ízlés szerint
kb. 1 dl étolaj
A 30 cm-es teflonserpenyőmbe annyi olajat öntöttem, hogy kb. fél centi vastagon álljon benne. A hagymát vékonyan felkarikáztam és sírtam. Az olajat felforrósítottam a serpenyőbe pakoltam a hagymát, átforgattam az olajban, jól megsóztam és beletettem a sózatlan(!!) húst úgy, hogy alul-felül hagyma borítsa. Ezután a serpenyőt befedtem ( pont ráillő, jól záró fedő kell ) és előbb közepes lángon jól átdinszteltem, majd a lángot levéve pároltam-sütöttem még kb. másfél órát. Néha rá kell nézni, és pótolni kell a fedő alól kiszökő gőzt vízzel. A végén - mikor már szinte teljesen sima volt a szaft .-, levettem a fedőt, hogy teljesen besűrűsödjön, és csavartam rá feketeborsot.
Ekkor lehet még sózni is, mert a hagymás szaft alapvetően édeskés, és ez ízlés dolga.
Fűszeres krumpli volt hozzá: A krumplit nagy hasábokra vágtam, és öt percre bezúdítottam egy fazék lobogó vízbe. Leszűrtem, leszárítottam papírtörlőn és fűszeres olivaolajban átforgattam. (Kéne egy jó kis olajspray) Sóztam és 180 C-ra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 20 perc alatt kész lett.
Na ez is egy olyan recept, amit leírni bonyolultabb, mint elkészíteni. A hús még soha nem lett kemény, rágós, de azért nem árt nappali fénynél megítélni a marhahús színét: minél világosabb, annál fiatalabb.
A hagyma-hús arány mindig 1:1, nálunk a fenti mennyiség kétszemélyes...
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
4 megjegyzés:
A recept legnehezebb pontja a zsenge husi beszerzése... szóval lehet, hogy majd arról fogok beszámolni, milyen lett vén marhából :)
Szia! Bármilyen hihetetlen, de a vén marha is megpuhul.Szerintem a hagymában van valami, ami ilyen nagy mennyiségben húspuhító.Vagy mondja meg ezt egy gasztrofizikus. A kiwit viszont sose próbáltam :-)
Jé, én ezt tejföllel szoktam csinálni. Igaz, akkor már nem lehet rozsdásnak hívni...Hétvégére beterveztem a kókuszosod!!
Majd tudósíts, milyen volt a fogadtatás.és a kevesebb cukor, ami sose árt...
Megjegyzés küldése