2016. február 18., csütörtök

Tejcsokis-szezámos ropogós keksz

 

Nem voltam igazán biztos benne, amikor a tejcsokit és a szezámmagot ebben a kekszben összehoztam, hogy milyen lesz majd a végeredmény, de azt mondhatom, a páros messze a várakozáson felül teljesített: a lágyan édeskés csoki meg a széleken körben jól megpirult, ropogós mély ízű magocskák igazán addiktívak együtt. Egyrészt a teljesen eltérő állaguk, másrészt az édes-füstös párosítás nekem  abbahagyhatatlanná tette ezeket a kekszeket. 
Ha valaki szereti a sós karamellt, vagy a hús-gyümölcs párosításokat, az édes-savanyút, akkor biztos, hogy  ezt a sütit is szeretni fogja.

Hozzávalók: (18-20 db nagyobb kekszhez)
 
10 dkg puha vaj
10 dkg cukor
csipet só
1 tojás
15 dkg liszt
5 dkg tejcsoki (ne Milka legyen, mert nem bírja igazán jól a sütést)
3-4 ek. szezámmag




A vajat és a cukrot és a sót 3 percig kézi mixerrel habosítottam,  belekevertem a tojást, a lisztet, belereszeltem a csokit, és kézzel gyorsan egyneművé gyúrtam.
A tésztából kb. 20 centi hosszú 4 cm vastag rudat formáztam, folpackba csavartam, és fél órára a mélyhűtőbe raktam.Ezután kibontottam,  a folpackot egyenletesen megszórtam  a szezámmaggal és a tésztarudat enyhén nyomva belegurigáztam  a tésztába a magokat.
Éles késsel kisujjnyi szeleteket vágtam,  sütőpapírral bélelt tepsire raktam egymástól 4 cm távolságra, mert sütés közben kissé megnőnek a kekszek.
200 fokra előmelegített sütőben, a középső rácson az első adagot 10, a másodikat 8 percig sütöttem-  ekkorra már átmelegszik a tészta, ezért hamarabb sül meg.
A sütőből kivéve pár percig még a tepsin pihentettem – ilyenkor még puhábbak a kekszek – , majd rácsra szedtem.

Falatnyi kekszekhez  két vékonyabb, 2 cm átmérőjű rudat kell formázni, így nekik 20 perc mélyhűtő is elég lesz.

4 megjegyzés:

Éci írta...

na, ezek a képek igazán jók lettek, Piszke! kimondottan jó a hangulatuk. nagyon tetszenek, ügyes vagy. a keksz is jó, de az mindig :)

Piszke írta...

Nem tudok napfényeset fotózni pedig :(

Blogkonyha írta...

Jaj, imádom a szezámos sütiket, olyan jó a pirult a pirult íze. Valóban szép képek. Szép a tejes-tea rajta, ha az... Nekem meg érdekes, fotózáskor az ellenségem a napfény.... :o)

Mazsi írta...

Ma megsütöttem. Nagy sikere volt! Nagyon finom rajta a szezámmag, ahogy megpirult. :)

Related Posts with Thumbnails