2016. január 28., csütörtök

Szamoai kókusztejes bucik (pani popo)



Körülbelül azóta tervbe van ez a kelt tészta véve, amióta csak megláttam a mosolygós bucikat itt, Cserke blogján , szóval éppen ideje volt nekilátni. Az ilyen terveimet persze nem árulom el, mert ha például kiderül, hogy kókuszos, vagy kelt tészta vagy kókuszos kelt tészta, na akkor folyamatosan nyaggatnának érte minden hétvégén  az idők végtelenségéig. Most viszont ütőártyaként húztam elő az aranygaluskával szemben, amit télen minden hónapban kétszer megennének, és csodák csodája, senki nem vitatkozott. Csak annyit kérdeztek persze,hogy csokit lehetne-e esetleg beletenni, mert azért mégis, de erre meg már föl voltam készülve, majd jön olyan is.
Egyébként annyira egyszerű az elkészítése, szinte nem is kell dagasztani, csak türelmesen várni a két kelesztési fázist, hogy bátran ajánlanám bárki olyannak is, aki még soha nem készített kelt tésztát - na és persze a kókusztejtől nagyon kókuszos is. 
Gondoltam, kicsit megemelem a cukor mennyiségét, mert ismerem az én Népemet, azután rájöttem, hogy 2-2 evőkanál az pont nyolc deka, úgyhogy nem is,  lehet rá kenni ezt-azt, de szerintem natúr kókuszosan a legfinomabb.

Hozzávalók:

40 dkg liszt
1/2 dl langyos víz
4 dkg cukor
2.5 dkg friss élesztő
1 db 400 ml-es  kókusztejkonzerv elfelezve ( Aldi sajátmárkás, 100 gr/22 gr kókuszzsír) 
3 dkg vaj
másik 4 dkg cukor
1 csapott ek. étkezési keményítő




A langyos liszt közepébe mélyedést készítettem, belemorzsoltam az élesztőt, megszórtam  egy teáskanálnyi cukorral, ráöntöttem a langyos vizet, elkevertem és letakarva 10 perc alatt megfuttattam.
A vajat és a kókusztej felét is meglangyosítottam és összekevertem őket a 4 dkg cukorral.

A lisztet elkevertem a felfuttatott élesztővel, hozzáadtam a vajas-kókuszos-cukros keveréket és 5 perc alatt fényes, sima tésztává dagasztottam a robotgéppel. A tálat szorosan lefolpackoztam és a tésztát  langyos konyhában 1 órát kelesztettem.
A megkelt tésztát lisztezett munkalapra fordítottam, enyhén átgyúrtam  és 5 dekás - kicsinek látszó - gombócokat formáztam.
Egy 26 cm-es és egy 22 cm-es tortaformába rakosgattam a  kicsi bucikat, 9-6-os osztásban, tisztes távolságra egymástól - az újabb kb. 45-50 perces kelesztés alatt teljesen betöltötték a formákat.

A sütőt közben 190 fokra előmelegítettem, a másik 4 dkg cukrot és a keményítőt elkevertem, hozzáadtam a kókusztej maradékához és mielőtt a bucikat a sütőbe raktam volna, meglocsoltam őket a kókusztejes keverékkel.
20 perc alatt mosolygós barna, foszlós, könnyű kókuszillatú zsemlécskékké varázsolódtak - alattuk sűrű kókuszos krémmel - , és biztos, hogy 20 perc nem kellett hozzá, hogy a Népek eltüntessék, úgy ahogy volt, az összeset.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails