Ennyi kihagyás után - olyan volt ez az április a munka szempontjából, mintha az évvégi őrület zajlana, és nem lesz különb a május meg a június sem - muszáj valami ütősebb poszttal visszatérni, és nemcsak mert muszáj, hanem mert kifejezetten jól is esett egy kicsit végre félretenni minden mást, és tortalapokat sütögetni, krémet kevergetni, krémalapot főzni, házi tortillát sütni, enchilada szószt kipróbálni, kisütni rengeteg palacsintát, szóval a háromnapos hétvégén végre kicsit félretenni a munkát.
Kicsit csalok azért ennél a receptnél, mert ezt a spéci piskótát már máskor is készítettem: előnye,hogy az ilyen magas tortához is jó, szilárdan tartja formáját, ezt viszont nem az amerikai recepteknél szokásos rengeteg plusz cukor és liszt hozzáadásával érjük el, hanem forró tejjel-vajjal.
A krém alapreceptje a kedvenc vajkrémem: a rengeteg krémben összesen 7 (!) dkg cukor van, a tojásos puding-alaptól könnyű és habos,és itt még rátett egy lapáttal a túró is. Nem mertem 25 dekánál többet adni hozzá, de a tapasztalatok alapján azt mondhatom, nyugodtan lehet akár 40 dkg túrót is hozzátenni, gyönyörűen meg fog állni. Csak a túró miatt került bele még összesen 2 evőkanálnyi porcukor, szerintem ez tökéletesen elég, hiszen a piskóta is édes, így az eperrel együtt tökéletesen üde,friss ízeket kapunk.
A torta magas és hatalmas, 16 szelet simán kijön belőle.
Hozzávalók:
-a 4 réteghez két adag az alábbi piskótából, 18 cm-es formában sütve:
3 tojás
10 dkg cukor
15 dkg liszt
1 púpozott tk. sütőpor
1,3 dl tej
5 dkg vaj
1 kk. só
1 tk. vaníliakivonat/1 vaníliáscukor
1 kk. só
1 tk. vaníliakivonat/1 vaníliáscukor
A sütőt 175 fokra előmelegítettem
A tejet és a vajat addig melegítettem, míg a vaj megolvadt, majd kis
lángon felforrósítottam - ez kb. pont addig tart míg a tojásokat a
cukorral felverjük, de ne forraljuk fel.
Egy mély tálban a kézi mixer legnagyobb fokozatán felvertem az egész
tojásokat, majd fokozatosan hozzáadtam a kristálycukrot és további 6
percig vertem.
Rászitáltam a sütőporral és sóval elkevert lisztet 3 részletben, és egy
lapáttal óvatosan elkevergettem. Hozzákevertem ugyanilyen óvatosan
forgatva a forró, vajas tejet, és a vaníliakivonatot és az alján
sütőpapírral bélelt kapcsos formába öntöttem.
Középső rácson tűpróbáig, 20-25 percig sütöttem, az utolsó 10 percben egy alufóliával lazán takartam a tetejét.
-a krémhez:
1,5 dl tej
7 dkg cukor
egy rúd vanília vagy 2 ek vaníliakivonat vagy 2 vaníliáscukor
10 gr étkezési keményítő
1 egész tojás
-majd a krémhez még:
20 dkg szobahőmérsékletű puha vaj
csipet só
25 dkg túró (én Oké-t használtam,mert aprószemű)
2 evőkanál porcukor
kb. 40 dkg eper, 1 cm vastagra szeletelve
kb. 40 dkg eper, 1 cm vastagra szeletelve
A krémhez való vajmennyiséget és a túrót kivettem a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjenek.
A krémalaphoz a tejet a vaníliarúd kikapart magjával egy kicsi lábasban
melegíteni kezdtem. A cukrot és az étkezési keményítőt elkevertem,
hozzáadtam az egész tojást is, majd a meleg tejből 4 evőkanálnyit.
Ezt a simára kevert langyos alapot adtam hozzá a melegedő tejhez és
közepes lángon, kevergetve addig főztem, amíg besűrűsödött - amikor
elkezd picit bugyogni, egy perc után le kell húzni a tűzről, mert
"visszaenged" a keményítő, ha túlfőzzük. A tűről levéve a mély, literes
mérőkancsómba öntöttem - mivel nem túl nagy mennyiség, muszáj, hogy
beleérjenek a habverők rendesen - és a kézi mixer legnagyobb fokozatán
addig habosítottam, míg langyosra nem hűlt. Ez a lépés nem hagyható ki,
mert extra sok levegőt visz a masszába, és tökéletesen sima, fényes
alapot kapunk vele, továbbá nem lesz bőrös sem. Nem rossz, ha van egy állványunk a kézi mixerhez, de tehetjük hideg vízbe az edényt, így gyorsabban hűl felverés közben.
Meg kell vári míg teljesen kihűl a (tulajdonképpen) puding szobahőmérsékletűre -
és ekkor ismét jól fel kell verni a mixer habverőjével.
A kihűlt vajkrém alaphoz kanalanként hozzákevertem a puha vajat a mixer habverőivel magas
fokozaton, így a szobahőmérsékletű krém habos és levegős lett. Ezután beleadagoltam a túrót is.
A piskótarétegek szélére habzsákkal nyomtam egy-egy ujjnyi vastag kört a krémből, belül megpakoltam a megmosott és felszeletelt eperrel, és kitöltöttem egyenletesre a krémmel.
A kevés maradék krém került a tetejére és kicsit áthúztam vele a torta oldalát is.
2 megjegyzés:
Véletlenül találtam erre a tortára,pontosan ilyen paraméterű tortát szeretnék sütni.Lehetne tudni,hogy a kész torta milyen magas lett?Mivel egy nyomtatott kép kerülne a torta oldalára,ezért kellene tudnom a kép nyomtatandó magasságát.Előre is köszönöm a választ.
Köszi a választ....
Megjegyzés küldése