Már pontosan nem is tudom, hanyadik féle sajttorta a blogon, az éppen aktuális hűtő/kamra tartalomhoz igazítva. Az alap tökéletesen pótol bármilyen kész kekszből induló alapot, és mivel csak két doboz krémsajt volt itthon, kapott egy kis tejfölös pótlást a krém. Kicsit kevésbé sűrű így, de állagra ugyanolyan tökéletes maradt. Az eperszósz a szezonban adta magát, viszont mivel nem túl édes, és kicsit csípős a gyömbér miatt, a tortával együtt működik jól: a zsíros-édes krém és a pikáns szósz klassz párosításnak bizonyult.
az alaphoz:
10 dkg vaj
12 dkg liszt
2. ek. cukor
csipet só
a krémhez:
40 dkg tejszínes krémsajt/soft cheese
15 dkg tejföl
20 dkg cukor
1 rúd vanília
csipet só
3 tojás
az eperszószhoz:
25 dkg eper
cukor ízlés szerint
1 kisujjnyi gyömbér reszelve
2 tk vaníliakivonat
A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A
vajat a mikróban 400 watton 2 perc alatt megolvasztottam (langyos
legyen csak), és hozzákevertem az előzőleg összekevert cukorhoz, sóhoz
és liszthez. A kevercset a sütőpapírral bélelt formába szórtam, és
egyenletesen elnyomkodtam az alján. 15 perc alatt a sütő alsó
harmadába tett rácson megsütöttem - világos aranybarna színűnek kell
lenni a tésztának.
Ha kész az alap, a hőfokot 165 fokra vissza kell venni!
Egy teáskannában vizet forraltam.
Minimum 4-5 órányi hűtés után tálalható.
Míg a kekszalap sült, a
krémsajtot és a tejfölt egy nagy, mély tálban 3 percig a kézi mixerrel nagy
fokozaton habosítottam, alacsony fordulaton hozzáadtam a cukrot, a kikapargatott vaníliamagokat és egy csipet sót. Ezután a krém közepébe mélyedést
csináltam, beleütöttem 1 tojást, és csak annyi ideig kevertem a
mixerrel, míg egynemű lett kevés, körülötte lévő krémmel, majd lapáttal
összeforgattam a krém többi 90%-ával. Ugyanígy kevertem hozzá a többi
tojást is. Így elkerülhető, hogy a felvert tojással sok levegőbuborék
kerüljön a masszába, amitől azután rengeteg kráter jelenne meg sütés
közben a torta felszínén.
A krémet a kihűlt kekszalapra öntöttem, a munkalaphoz ütögetve
elegyengettem, a feljövő kis buborékokat egy hústűvel kipukkasztgattam
:).
A kapcsos formát alul és körben 3
rétegben hajtogatott alufóliába burkoltam, nehogy a víz belefolyjon,
egy nagyobb tepsibe raktam, a sütő középső rácsára tettem,
körbeöntöttem a lobogó vízzel, míg az alufólia engedte, és 165 fokon 60
percig sütöttem. A torta tetejére félidőtől lazán alufóliát raktam. A lekapcsolt, kinyitott sütőben hagytam egy ideig hűlni,ezután alufóliástól hideg vízbe raktam, majd hűtőbe került.
Az eperszószhoz az epret összevágtam, megcukroztam, ráreszeltem a gyömbért, hozzáadtam a vaníliakivonatot, és épp csak addig melegítettem, míg az eper kicsi levet eresztett, és villával könnyen összetörhető volt. Ezután turmixoltam és átpasszíroztam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése