Egyik kedvenc gyors ebédem, egyszerűen ellenállhatatlan friss kenyérrel tunkolva az olívás-fűszeres szaftja, ha valaki aprószemű csiperkét talál, és szereti a gombát, ne hagyja ki. Igazából talán marinálni kéne először kicsit a gombát forró, fűszeres vízben, és azután röviden lesütni az olajon, de én összevontam ezt a két műveletet az egyszerűség kedvéért. Ez egy diétás verzió, simán 3x annyi olaj is mehet hozzá, és akkor kell arányosan több fűszer is a finom szafthoz.
Hozzávalók: (egy adag)
20 dkg aprószemű csiperkegomba
2 ek olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
1 ek aprított petrezseyem
frissen őrölt bors
fél kk. só
A gombát lemostam, megszárogattam. Egy kisebb edényben lassú tűzön felforrósítottam az olajat benne a megtört fokhagymával, majd ez utóbbit kihalásztam az olajból. Rádobtam a gombákat, átforgattam és megpirítottam, majd sóztam, lefedtem és 10 percig pároltam. Levettem róla a fedőt, és elpárologtattam róla a maradék levet, amit eresztett, megszórtam a petrezselyemmel, tekertem rá borsot és langyosan tálaltam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése