Mindenkinek megvan a maga forraltbor receptje, jobb is, mert amit télen itt-ott és a karácsonyi vásárokon árulnak, az szerintem maga a borzalom. Bornak
nem nevezhető alkoholos italokból, agyoncukrozva, agyonvizezve és agyonfahéjazva. Én még a szagát is kerülöm, ha tudom. Pedig nem nagy tudomány egy jó forraltbor készítése, alap egy jobb minőségű bor ( szerintem még mindig ne legyen édes, hanem adjunk hozzá főzés közben kevés cukrot) és a friss fűszerek értelmes használata.
A zselé gasztroajándékba készült, eredetileg, a kis maradék itthon kalácson végezte, de sajtokhoz vagy pl. kacsa mellé is jól passzol.
1 üveg száraz merlot
1 narancs lereszelt héja és leve
1 hüvejkujjnyi friss gyömbér reszelve
két kisujjnyi rúdfahéj
késhegynyi őrölt szegfűszeg
7 dkg nádcukor
- a főzés végén maradó forralt borhoz decinként 2 gr zselatin
4 ek hideg víz
A fűszereket, a narancsot és a bort kis lángon felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, majd egészen kis lángon további 20-25 percig zümmögtettem. Leszűrtem, kimértem a zselatint ,( el is párolgott közben a borból jó két deci ), amit 3-4 evőkanál hideg vízben megáztattam ,hozzáadagoltam egy decinyit a forró borból, simára kevertem, hozzáadtam a többihez, egyet melegítettem még rajta, majd kiforrázott decis üvegekbe töltöttem. Hűtőben 2-3 óra alatt megszilárdult, szobahőmérsékleten egy nap is kell neki, mivel ép csak annyi zselatin került bele, amitől megszilárdul, de jól kenhető, adagolható, nem a foraltbor-gumicukor a cél, bárnem lehet rossz az sem :).
Hűtőben tároljuk, felbontás után is bír még pár napot.
1 megjegyzés:
Ez maga lehet az izgalom... Gondolom milyen különleges és finom. Ez mély bordó szín se piskóta! Csodás...
Megjegyzés küldése