2013. szeptember 14., szombat

Málnás túrómousse torta



Ha az eddigi csakiscsokis helyett  a szülinapos túrókrémes málnás tortát kér, akkor muszáj elgondolkozni azon, hogy hogyan lehet kicsit  fiúsítani, hiszen nem lehet full rózsaszín, mint például ez a torta itt, ahol csak a szín - természetesen a rózsaszín -  volt persze a kikötés, és semmi más nem számított :). Igazából bele se gondoltam, hogy ez majd ilyen ombre színekben tündököl, de hát fiúról lévén szó, ez szóba se került, észre se vette - már miért is vette volna - , csak egyszerűen felfalta egyedül a 3/4-ét. és ez így van jól.

A torta - főleg a krém - nem tartalmaz túl sok cukrot a többi hozzávaló mennyiségéhez képest, ha valaki édesebbet szeretne, kóstolás után nyugodtan adhat az egyes krémrétegekhez, vagy a tejszínhabhoz 1-2 evőkanál porcukorral többet. A piskóta egy kicsit sűrűbb változat, mint az itthon szokásos, hogy megtartsa a nagy mennyiségű krémet, és szépen lehessen vágni. Viszont a szülinapi vacsora után a felvágott állapotról olyan ronda villanyfényes fotó készült, hogy azt inkább nem tenném fel, de pont ilyen szépek voltak a szeletek is, mint a torta kívülről :).

Hozzávalók: (20-22 cm-es formához,12-16 szelet)

-a piskótához:

3 tojás
10 dkg cukor
15 dkg liszt
1 púpozott tk. sütőpor
1,3 dl tej
5 dkg vaj
1 kk. só
1 tk. vaníliakivonat/1 vaníliáscukor 

A sütőt 175 fokra előmelegítettem
A tejet és a vajat addig melegítettem, míg a vaj megolvadt, majd kis lángon felforrósítottam - ez kb. pont addig tart míg a tojásokat a cukorral felverjük, de ne forraljuk fel.
Egy mély tálban a kézi mixer legnagyobb fokozatán felvertem az egész tojásokat, majd fokozatosan hozzáadtam a kristálycukrot és további 6 percig vertem. ( A mély tál - vagy pl. egy nagyobb mérőkancsó - azért lényeges, mert akkor verődik fel jól a tojás és a cukor, ha nem csak a mixer karjának az alja kapirgálja az anyagot, hanem lehetőleg minél jobban beleér - ilyen, viszonylag kis mennyiségnél ezért lényeges a mélyebb, szűkebb edény, vagy: döntsük meg a tálat....)
Rászitáltam a  sütőporral és sóval elkevert lisztet 3 részletben, és egy lapáttal óvatosan elkevergettem. Hozzákevertem ugyanilyen óvatosan forgatva a forró, vajas tejet, és a vaníliakivonatot és az alján sütőpapírral bélelt kapcsos formába öntöttem.
Középső rácson 25 percig sütöttem, az utolsó 10 percben egy alufóliával lazán takartam a tetejét.
Kihűlés után 3 vékony lapba vágtam.

-krémhez:

40 dkg málna (fagyasztott)
10 dkg porcukor
75 dkg túró
1 citrom lereszelt héja és leve
6 dl tejszín
6 dkg porcukor
3 habfix
8 zselatinlap

néhény evőkanál málnadzsem (elhagyható)

Pontosan 15 szem málnát félretettem a díszítéshez, a többit feololvaszottam és összeturmixoltam 15 dkg porcukorral. Kétfele osztottam, 2/3-1/3 arányban

A túrót áttörtem a citromhéjjal és a citrom levével és három részre osztottam:   30, 25 és 20 dkg-os adagokra. A 20 dkg-os adagot elkevertem a nagyobb adag málnával, a 25 dkg-osat pedig a kisebb résszel.

A tejszínt a habfixxel és a 6 dkg porcukorral kemény habbá vertem.

Beáztattam 4 lap zselatint 4 ek. hideg vízbe, majd kevergetve  felmelegítettem, míg sima folyadékot kaptam, mixerrel hozzákevertem a málnásabbik krémhez, majd egyenletesen, a mixer legkisebb fokozatán  néhány mozdulattal keverve csak hozzáadtam a tejszín egyharmadát. 

A kapcsos formába visszatettem egy lap piskótát, megkentem málnadzsemmel, majd ráöntöttem az első  adag krémet,óvatosan elegyengettem rajta a dzsemmel megkent  második piskótalapot és  hűtőbe raktam.

Ezután 2,5 lap fentiek szerint elkészített zselatinlappal készült a másik málnás krémrész, amivel rétegeztem a hűtőből kivett tortát, ráóvatoskodtam a dzsemmel megkent  harmadik lapot. Ekkor már látszott, a forma szélénél  magasabb lesz a torta, ezért körben sütőpapírt raktam a forma belső széléhez.
  
1,5 zselatinlapot adtam a csak tejszín harmadik harmadához, amivel a sima túrót kevertem össze  - ebbe lehet egy kis cukrot tenni, ha valaki nem érzi elég édesnek, ebből lett a torta legfelső krémrétege, a teteje.

Minimum 6-8  órai hűtés  szükséges, mert a krém mennyiségéhez képest zselatin nagyon kevés benne.


5 megjegyzés:

GasztroManó írta...

Nagyon tetszik a tortád, pont az ilyen könnyed finomságokat szeretem :)

Unknown írta...

Kedves Piszke!
Imádom a receptjeid, és nem is szeretek belekontárkodni, de szülinapról lévén szó, most megpróbálom: véleményed szerint naranccsal vajon működhet ez a torta? ha igen, ugyanolyan mennyiséggel, mint a málna? Hálásan köszönöm!

Piszke írta...

Kedves Kata, smmi gond ezzel nagyon szívesen segítek! Naranccsal is siman megy. 40 dkg tiszta lehártyázott narancshussal helyettesítsd a málnát, ez kb egy kilo narancsot igényel. Turmixold le valamennyire, de nem kell teljesen megszabadulni a rostoktol. Viszont emelni kell kicsit a zselatin mennyiségét, 8 lap helyett 10 szükséges, és ízléstől függően 2-4 dkg cukor is még.A legalsó réteghez pedig mehet még 2-3narancs lereszelt héja is.

Piszke írta...

Ja és a zselatin a felső lapban marad a recept szerinti mennyiség, és 1,5-0,5 lappal növelném az alsót és a középsőt.

Unknown írta...

nagyon köszönöm! :)

Related Posts with Thumbnails