Nem tudom, hogy megfigyeltétek-e már, hogy a gyerekek furcsamód vonzódnak a cuki gömb alakú ételekhez, és mindig nagyobb sikere van bármilyen ételnek kicsi és gombócos formában, mint tepsiben, szeletben - ahogy persze sokkal rövidebb idő elkészíteni...
Ez a gombóc/gnocchi variáció mondjuk jobb ízű is volt valahogy, mint egy sima darált húsos ragu, és olyan sikere volt, hogy attól féltem, gyomorrontás lesz a vége - a felnőtt szekciónak újabb adagot kellett készíteni mert egyszerűen elfogyott előlünk.
35 dkg darált pulyka/marhahús
1 kicsi tojás
1 zsemle
2 gerezd fokhagyma, fokhagymanyomón átpréselve
1 tk. szárított bazsalikom
friss őrölt bors
só
6 ek. olívaolaj
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg sűrített paradicsom (vagy kb 6 dl paradicsomszósz)
1-1 kk szárított bazsalikom, kakukkfű és oregano
1 babérlevél
1 tk. cukor
4+2 dl
só
50 dkg gnocchi (félkész gnoccchit használtam)
A zsemlét vízbe áztattam, majd jól kinyomkodtam és a húsgombóc többi hozzávalójával elkevertem. Vizes kézzel apró diónyi gombócokat formáltam.
A legnagyobb, 28 cm-es, magasfalú teflonserpenyőmben az olívaolajon pici sóval az egészen apróra vágott vöröshagymát közepes lángon üvegesre pirítottam, és még mielőtt teljesen elkészült volna, hozzápakoltam a gombócokat is és 2-2 percenként forgatva minden oldalukon átpirítottam - hogy majd ne főjenek szét a paradicsomos mártásban. Hozzájuk adtam a sűrített paradicsomot, a fűszereket, belepréseltem a fokhagymát, adtam hozzá pici cukrot, felöntöttem vízzel, óvatosan megkevertem, és 15 percig főztem. A gnocchikat csak az utolsó 2 percben adtam hozzá, és nagy lángon összefőztem a mártással és a húsgombócokkal.
Mielőtt a gnocchit hozzáadjuk, figyelni kell, hogy a mártás még épp ellepje őket, ne legyen teljesen sűrű - ezért esetleg kellhet kicsit pótolni a vizet, annyit, hogy a főzés végére vissza is sűrűsödjön a szósz.
1 megjegyzés:
Már másodszor készítem, nagyon finom! Köszönöm a receptet!
Judit
Megjegyzés küldése