2013. augusztus 21., szerda

Áfonyás-passiógyümölcsös pite



Volt  maracujás Márka üdítő is, emlékeztek? Biztos valami baráti országból KGST-alapon hozták az alapanyagot hozzá - már ha nem kizárólag csak aromával készült - mert nem került a többszörösébe, mint mondjuk a meggy...Kár hogy ma maracuját aranyáron lehet venni még a hiperekben is, mert én legszívesebben minden második sütibe meg desszertbe használnám, de egy ekkora tortához egy nagyobb vagy két kisebb bőven elég. Nem is tudtam  ellenállni, mikor megláttam a zöldségpultban. Az áfonyához ebben a sütiben  meg nemcsak a színe miatt jó párosítás, hanem az intenzívebb aroma miatt is, mert nyersen az áfonyának szerintem nincs annyira karakteres íze - így viszont abszolút kényeztető ünnepi tortává avanzsált ez a kis szimpla pite, amiben csak az alapot kell 15 perc alatt megsütni, ezalatt a krémet gyorsan összedobni, és már mehet is a hűtőbe - így jobban összeérnek az ízek- de azonnal fel is falható.

Hozzávalók: (20-22 cm-es formához)

-a tésztához:
8,5 dkg liszt
3 dkg cukor
6 dkg vaj
3 dkg darált mandula/mogyoró/dió
1 kis tojás sárgája
1 ek. jeges víz

-a krémhez:

20 dkg mascarpone- legyen szobahőmérsékletű
1,5 dl tejszín- legyen jó hideg
1 púpozott ek. porcukor
2 kisebb passiógyümölcs(maracuja)



A sütőt 190 fokra előmelegítettem.

A vajat, lisztet és a mandulát az aprítógépben morzsássá kevertem, hozzáadtam a cukrot, tojást, a jeges vizet és kézzel gyorsan egynemű tésztává gyúrtam. Jól lisztezett munkalapon fél cm-nél kicsit vékonyabbra, kerekre nyújtottam a tésztát és kibéleltem vele a formát, hogy kb 2,5-3 centis pereme legyen.Negyedórát pihentettem a hűtőben, majd a tészta alját jól megszurkáltam villával, a pereme köré belülre pedig egy hosszabb darab, hurkává sodort alufóliát kanyarítottam- ezzel ki lehet váltani az utálatos vaksütést ( Nekem folyton nedves marad a tészta a sütőpapír+lencse kombó alatt, vissza kell tenni a sütőbe a tésztát, de közben a széle megég, a lencsék titokzatos módon bekúsznak a papír alá és belesülnek a tésztába stb.) - és 15 perc alatt megsütöttem

Ezalatt a mascarponét a cukorral kézi robotgéppel  fellazítottam (nem kell sokat verni, mert képes összeugorni), a hideg  tejszínt kemény  habbá vertem, óvatosan összeforgattam a mascarponéval.

A kihűlt tésztakosárba kanalaztam a krémet, megszórtam az áfonyával és rákanalaztam a maracuják belsejét.


5 megjegyzés:

Fisher Alice írta...

Szia , most találtam rá a blogodra, és nagyon tetszik.
Én is imádom a maracuját és az áfonyát is. Nagyon jól összehoztad ezt a sütit, tuti, hogy meg fogom sütni.
Úgy látom találtál magadnak egy rendszeres olvasót!

Bori írta...

Az összetevőkben ugye a 15dkg az áfonya nem kell bele ribizli is?
Nem tudom, honnan szerzek maracuját, de ezzel a sütivel fogom megünnepelni, hogy végre eljutottam a terhesség azon korára, hogy megbírtam nyitni undor nélkül egy gasztroblogot:)

Piszke írta...

Szia Alice, kösz a bizalmat, és jó böngészést - csak salátát ne keress nálam :D

Bori, bocsánat, a ribizli bevarázsolta magát és nem kell bele, ki is javítom! Lehet persze csak ribizlivel is csinálni, vagy sárgabarak- karamelszósszal - na az a legütősebb, de a szezonnak vége már - helyettük esetleg valami jó aromás szilva-karamell kombó se rossz... vagy az őszi málna...

Én azt javaslom, mindjárt duplázd a tésztát, és süss belőle kettőt - én csak a kávét nem bírtam meginni az elején, pedig teljesen addict vagyok - most megérdemelsz egy kis plusz kalóriát ;) Maracuját Tesco-ban vettem augusztus elején valamikor, Pesten a Fogarasi útiban, előtte voltam áfonyárt a piacon, rögtön eldőlt a sorsuk.

Anazar írta...

Pompás színhatás!

Bori írta...

Nagy sikere volt! Megfogadtam a tanácsot és dupla adagból készült 28centis formában és hatunknak éppencsak félfogra volt elég annyian akartak repetázni...
(bár hogy jár az a nőszemély, aki 4 hónapja nem bír még bemenni se a konyhába?... nem volt itthon liszt a sütéshez:)hónapokig elvoltam úgy, hogy 30gramm liszt volt itthon:))

Related Posts with Thumbnails