Majdnem sütés nélkül - sőt szerintem nem muszáj a kekszalapot sütni, de így jobban összáll és szebben szeletelhető, plusz kap egy kis karamelles-diós ízt a zabkeksz. A zabkekszet lehet ilyen, pofonegyszerű házi alappal is helyettesíteni, az sem fogja elrontani. Az eredeti recepthez képest számos változáson átment még - kisebb méret, jelentősen csökkentett cukor, csökkentett lime-tartalom ( mert frankó savanyú ízt adna a túrókrémnek a kevesebb cukor mellett) és a tejszín felverése, amitől könnyebb a krém. A lapzselatin mennyisége erősen határeset, ha 5 vagy 6 lap zselatin kerül bele, csökken a kötelező, hosszabb hűtési idő , és még mindig légies marad a krém. Azt hiszem, egy darabig megtartom majd ezt a receptet, mert mindenféle édes gyümölccsel jól harmonizál. A tejföl helyettesíthető 175 gr lecsöpögtetett joghurttal, vagy görög joghurttal is, a tetejére pedig a hűtést megelőzően teáskanállal körkörös mélyedést húzva szépen megállnak a bogyók és a szirup sem folyik le, hacsak nem gasztroblogolunk és a fotó kedvéért direkt lecsorgatjuk...
20 dkg zabkesz
7 dkg puha vaj
50 dkg zsírszegény túró (ez a sima, dobozban árult, majdnem kenhető fajta)
1 pohár tejföl
10 dkg porcukor
2 dl tejszín
1 habfix
4 ek. víz
4 lapzselatin
1 lime leve és reszelt héja
4 nagy ek. áfonyadzsem
15 dkg-20 dkg áfonya
2 ek cukor
3 ek víz
1 tk lime-lé
A zabkekszet aprítógépben morzsásítottam, hozzáadtam a vajat, pörgettem együtt még egy kicsit, és a homogén masszát egy pohár aljával egyenletesen egy 20 cm-es, sütőpapírral bélelt kapcsos tortaforma aljára nyomkodtam.
180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütöttem, hűlni hagytam.
Amíg hűlt, a túrót simára kevertem a tejföllel - ha normál félzsíros túróból készül, akkor egy krumplinyomóval kell jól áttörni őket együtt - , a cukorral, a lime levével és héjával. A tejszínt a habfixxel az utasítás szerint kemény habbá vertem. A zselatinlapokat a vízben megáztattam, majd óvatosan, oldódásig felmelegítettem. A tejszínt beleforgattam a túrós krémbe, majd a kézimixert a középső fokozaton járatva belecsorgattam és jól eloszlattam a zselatint is. Az áfonyadzsemet csak pár laza keveréssel adtam hozzá a márványos hatás kedvéért
A kapcsos forma oldalát is sütőpapírral béleltem, majd a krémmel egyenletesen megtöltöttem a formát és 12 órára hűtőbe raktam. Csak tálalás előtt, kihűtve kanalaztam a bogyókat és a szirupot a süti tetejére.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése