2013. július 15., hétfő

Rákóczi túrós jégkrém


Éjjel fél kettőkor, mikor kész lettem az idei barackdzsem-adaggal, tudtam már, hogy a szokás szerint pont egyetlen üvegbe se passzoló kis maradéknak reggel hol lesz meg a helye: ebben a Rákóczi túrós jégkrémben. Bár eljátszottam a gondolattal, hogy tökéletes Rákóczi-túrós jégkrém csak akkor lenne, ha lenne benne összetört habcsók is, de tudtam hogy a habcsóksütés gondolata éjjel kettőkor vagy netán korán reggel a szabi előtti utolsó  munkanapon kizárólag az órák óta tartó dzsemfőzés tudatmódosító hatásának köszönhető.
A tölthető és állítva fagyasztható jégkrémformák helyett, ami nekem a kicsi mélyhűtőmbe nagyon nehezen fér be, és folyton fel akar borulni is persze, nagyon beváltak ezek a rugalmas szilikonos formák a Tchibo-tól: kényelmesebben tárolhatók a hűtőben, és rém egyszerűen kivehető belőlük a kész cucc, nem kell várni, olvadni hagyni, stb. Persze a gyerekek egyből azt kérdezték, hogy házi duplacsokis  Magnumot mikor csinálok...

Hozzávalók:

15 dkg túró
2 dl tejszín
2 ek. citromlé
1 citrom reszelt héja
2 ek. porcukor
1 vaníliáscukor
2 ek. házi  sárgabarackdzsem
2 zabkeksz



A jól behűtött tejszínt kemény habbá vertem. A túrót a cukorral, citromlével és a lereszelt héjával villával jól áttörtem. Hozzáadtam a tejszínhab egyharmadát, majd óvatosan beleforgattam a többi tejszínt is. A formákba tettem kevés barackdzsemet, félig megtöltöttem őket, behelyeztem a pálcikákat,  majd majdnem teljesen teletöltöttem őket a túrós habbal. Szétosztottam a formák között a barackdzsem másik felét, villával óvatosan megkevergettem a márványos hatás kedvéért, majd megszórtam a a kekszmorzsával. 4 órai mélyhűtés után még a fotózást is jól bírta :).

A jégkrém ihletője Gabi parféja volt.

1 megjegyzés:

Praliné Zsuzsi írta...

Ez mekkora királyság! Én is imádom ezeket a fekvős jégkrémformákat :)

Related Posts with Thumbnails