Ez megint olyan spárgás étel, amit a húsevő házastársak is értékelnek, mert tészta meg spárga nálunk magában annyira nem nyerő, nyulak, meg olaszok képesek ilyet enni, érthetetlen. Semmi extra, csak a spárga és egy sima carbonara házasítása. Lényeg a nagy serpenyő, hogy a tészta beleférjen, és legyen hely átforgatni rendesen a tojással, nehogy rántottás-spárgás penne legyen belőle. Én pici lángra vissza szoktam tenni inkább a leszűrt és kicsit leöblített, csak simán meleg tésztát, így jobban kontrollálható a hőmérséklet - jártam már úgy, hogy a forró tészta alapból, amint hozzáadtam a tojáshoz, összerántotta, és a szósznak annyi lett :).
30 dkg penne
25 dkg zöldspárga
2 kisebb tojás
8-10 dkg vékonyra szeletelt füstölt sonka (nem olasz, osztrák sonkát használtam)
3-4 ek. reszelt parmezán vagy grana padano
3 dkg vaj
só
frissen őrölt bors
A tésztát a szokásos módon sós vízben megfőztem. Míg főtt, az apróra vágott sonkát nagy serpenyőben, kis lángon, lassan pirítottam a forró vajban, a spárgát a vastagabb végektől megszabadítottam, 3 centis darabokra vágtam, a sonka mellé dobtam és fedő alatt átpároltam - 5-6 percnél több nem is kellett hozzá, majd elzártam alatta a lángot.
Fél decinyit a tészta főzővizéből hozzáadtam a spárgához, a tésztát leszűrtem, hideg vízzel leöblítettem.
A tojást felvertem, hozzáadtam a sajtot, a spárgákhoz öntöttem, elkevertem, a serpenyőbe tettem a leszűrt pennét is, és jól megborsoztam.
Visszaraktam a serpenyőt a legkisebb lángra, majd óvatosan kevergettem és forgattam egy falapáttal, pár percig, míg a tészta főzővize és a tojás selymesen be nem vonta a tésztát és az étel újra át nem forrósodott. Itt kell vigyázni,nehogy rántotta legyen a tojásból, nekem erre ideális az öt centi átmérőjű legkisebb lángom a nagy serpenyő alatt, legkisebb fokozaton; de ezt mindenkinek magának kell kitapasztalni.
1 megjegyzés:
Egyszerű, de annál izgalmasabb étel. Nagyon guszta!!
Megjegyzés küldése